Recents in Beach

Η αντίληψη του ήχου και της σιωπής

Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, ένα αυτόνομο κύκλωμα επεξεργασίας στον εγκέφαλο ασχολείται αποκλειστικά με τον «ήχο της σιωπής», δηλαδή αντιλαμβάνεται πότε ένας ήχος σταματά.

Το ανεξάρτητο αυτό κανάλι νευρωνικών συνάψεων στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται πότε σταματά ο ήχος μιας λέξης, πριν αρχίσει η επόμενη, ή ακόμα πότε σταματά ο ήχος ενός γράμματος μέσα μια λέξη πριν αρχίσει το επόμενο.

Η ανακάλυψη των ερευνητών του πανεπιστημίου του Όρεγκον υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Μάικλ Γουέρ καταρρίπτει την κυρίαρχη μέχρι σήμερα άποψη ότι η μετάδοση του σήματος ενός ήχου (π.χ. λέξης) και η διακοπή του (π.χ. τέλος της λέξης) γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από το ίδιο κύκλωμα του εγκεφάλου.

Έτσι γίνεται σαφές ότι υπάρχουν δυο διαφορετικά κανάλια∙ το ένα ανταποκρίνεται και ενεργοποιείται στο ξεκίνημα ενός ήχου, το άλλο κατά την ξαφνική διακοπή του ήχου. Τα δυο κανάλια συνδυάζονται στον ακουστικό φλοιό, που βρίσκεται στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου και σε καμία στιγμή δεν υπάρχει επικάλυψη μεταξύ τους.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες καλύτερες θεραπείες (π.χ. για παιδιά με προβλήματα λόγου και μάθησης), καθώς και σε πιο αποτελεσματικές βοηθητικές συσκευές για τα άτομα με προβλήματα ακοής.

enet.gr