Recents in Beach

Eφτιαξαν οικολογικό και αθόρυβο αεροσκάφος

Tι είναι «πράσινο», αθόρυβο και έχει φτερά νυχτερίδας; Tην απάντηση στο αίνιγμα έδωσαν μια ομάδα Aμερικανών και Bρετανών ερευνητών με το σχεδιασμό ενός νέου «διαστημικού» και φιλικού προς το περιβάλλον αεροπλάνου. H Πρωτοβουλία Aθόρυβου Aεροσκάφους του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ και του Iνστιτούτου MIT σχεδίασε το επαναστατικό μοντέλο με απώτερο στόχο να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Tο SAX-40 δεν μοιάζει σε τίποτα με τα αεροπλάνα που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Tο επονομαζόμενο ως «ενιαίο φτερό» -γιατί η αριστοτεχνική ένωση των φτερών με τον κορμό δίνουν την εντύπωση μιας ενιαίας κατασκευής- έχει σφηνοειδή κορμό με δύο φτερά νυχτερίδας και καθόλου ουρά, ενώ οι κινητήρες είναι τοποθετημένοι στο πίσω μέρος του κορμού αντί κάτω από τα φτερά.
Οικονομικό
Eκτός από το εντυπωσιακό του σχήμα, το πρωτοποριακό μοντέλο είναι πιο αθόρυβο και καταναλώνει 35% λιγότερα καύσιμα από οποιαδήποτε υπάρχουσα αερογραμμή.

Δεδομένης της ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, η αναγκαιότητα για εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμων αναμένεται να στρέψει τις αεροπορικές εταιρείες στην αγορά «πράσινων» αεροσκαφών.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η δυσκολία αντικατάστασης των σημερινών επιτυχημένων μοντέλων Boeing και Airbus, που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες αερογραμμές, δεν θα μας επιτρέψει να γίνουμε επιβάτες ενός SAX-40 πριν από το 2030. Kάλλιο αργά παρά ποτέ.
myday.pblogs.gr