Recents in Beach

Επαναστατική νέα τεχνολογία φωτισμού Matrix LED από την Opel (video)




Η Opel δημιούργησε το ευφυές, επαναστατικό σύστημα φωτισμού Μatrix LED που αναβαθμίζει την ασφάλεια.


Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο στα επιβατικά αυτοκίνητα, που θα κάνει τη νυχτερινή οδήγηση ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη για τον οδηγό.Προς το παρόν, η Opel είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που δοκιμάζει στο δρόμο ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού Μatrix σε πρωτότυπα οχήματα. Το σύστημα Μatrix ενσαρκώνει μία νέα φιλοσοφία στην τεχνολογία φωτισμού. Η μεγάλη και όχι η μεσαία σκάλα φώτων είναι η στάνταρ επιλογή στη νέα φιλοσοφία Μatrix. Το σκεπτικό είναι η μεγάλη σκάλα να μην ενοχλεί τους άλλους οδηγούς και να προσαρμόζεται αυτόματα στις τρέχουσες οδηγικές συνθήκες. Με αυτή την έννοια, ο φωτισμός Μatrix βοηθά έξυπνα τον οδηγό, προσφέροντας μία πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία και αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Τα φώτα προσαρμόζονται ταχύτερα στις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη λύση εξαρτάται από τον οδηγό ή βασίζεται σε μηχανικά κινούμενα εξαρτήματα.


«Η ενεργητική ασφάλεια είναι βασική προτεραιότητα στην τεχνολογική στρατηγική της Opel» σύμφωνα με την κ. Ρίτα Φορστ, Αντιπρόεδρο Μηχανολογίας της Opel. «Ήμασταν οι πρώτοι στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας που λανσάραμε την τεχνολογία AFL – το συνδυασμό δυναμικού φωτισμού με περιστρεφόμενα xenon και διασταυρώσεων – στην αγορά το 2002. Η Opel φέρνει τώρα μία νέα τεχνολογική επανάσταση και πάλι στη νυχτερινή οδήγηση με ένα ευφυές σύστημα φωτισμού Μatrix, το πιο προηγμένο παγκοσμίως».


Το σύστημα φώτων Μatrix λειτουργεί σε συνδυασμό με την εμπρός κάμερα Opel που τοποθετείται μεταξύ παρμπρίζ και εσωτερικού καθρέπτη. Μόλις οι αισθητήρες της εμπρός κάμερας ανιχνεύσουν πηγές φωτός από προπορευόμενα ή αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα, τότε η ένταση φωτισμού στην περιοχή αυτή μειώνεται, ενώ ο υπόλοιπος δρόμος φωτίζεται κανονικά. Με τον τρόπο αυτό, οι άλλοι χρήστες του δρόμου δεν «τυφλώνονται» από το έντονο φως ενώ τα πιθανά σκοτεινά εμπόδια είναι πάντα ορατά. Η αποκλειστική χρήση στοιχείων LED στους προβολείς Matrix προσφέρει πλείστα σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς το νέο σύστημα φωτισμού είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά από τους συμβατικούς λαμπτήρες HID και αλογόνου. Χρησιμοποιεί μόνο τη μισή ενέργεια περίπου από αυτή που καταναλώνουν τα φώτα αλογόνου. Κάθε προβολέας Μatrix αποτελείται από τέσσερεις μονάδες φωτισμού. Πίσω από κάθε μονάδα, υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητες πηγές φώτων που ανάβουν και σβήνουν ατομικά, παράγοντας δεκαέξι πιθανούς συνδυασμούς AFL ανά προβολέα.


Οι αλλαγές ανάμεσα στις 256 διαφορετικές ρυθμίσεις είναι ομαλές, χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό. Μέχρι σήμερα μόνο τα φώτα ημέρας μπορούσαν να αντιγράψουν το σχήμα βέλους που αποτελεί ταυτότητα της Opel. Όμως τώρα, αυτό γίνεται και με τη μεσαία σκάλα με το συνδυασμό δύο λειτουργιών: τα φώτα ημέρας και η μεσαία σκάλα μοιράζονται μία σειρά επτά μονάδων φωτισμού. Η λύση προσφέρει στους σχεδιαστές περισσότερη ελευθερία για δημιουργική έκφραση. Η νέα φιλοσοφία φώτων matrix σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλες τις σειρές μοντέλων Opel τα επόμενα χρόνια, όπως συνέβη το 2002 όταν η Opel ήταν η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που λανσάρισε στην αγορά το σύστημα φωτισμού AFL. Το πιο σύγχρονο σύστημα AFL (AFL+) περιλαμβάνει λαμπτήρες εκκένωσης αερίου Xenon, φωτισμό αντίξοων καιρικών συνθηκών, δυναμικό φωτισμό στροφών και φωτισμό διασταυρώσεων, υποστήριξη μεγάλης σκάλας και φώτα ημέρας LED.


onsports.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!