Δύο νέα βίντεο από τη NASA χρησιμοποιούν πρόσφατα κοντινά πλάνα της σελήνης από τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter, τα οποία «φωτίζουν» το φεγγάρι και την ιστορία του.
Η σελήνη δεν φαίνεται να αλλάζει, στο πέρασμα των χρόνων. Οι κρατήρες και οι λοιποί σχηματισμοί της δεν μεταβάλλονται πλέον, η αλήθεια είναι όμως πως το φεγγάρι δεν είχε πάντα την εικόνα που... αντικρίζουμε σήμερα. Με τη βοήθεια του δορυφόρου της NASA, μπορούμε τώρα να «ρίξουμε» μία καλύτερη «ματιά» στην ιστορία του.
Το πρώτο βίντεο "ζουμάρει" στο φεγγάρι και αποκαλύπτει τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του. Οι εικόνες από το διαστημικό σκάφος εμφανίζουν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια εικόνες από την επιφάνεια της σελήνης, αποκαλύπτοντας βαθείς κρατήρες, πανύψηλα βουνά, ακόμη και τον… εξοπλισμό που έχει ξεμείνει εκεί από το σκάφος Apolo.
Το δεύτερο βίντεο χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες του δορυφόρου LRO για να συνθέσει ένα animation, που αφορά την ιστορία της σελήνης από το σχηματισμό της 4,5 δισ. χρόνια πριν έως και σήμερα.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του athina984.gr, το φεγγάρι, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία των επιστημόνων, δημιουργήθηκε όταν ένας τεράστιος διαστημικός βράχος (που πιθανολογείται ότι είχε το μέγεθος του πλανήτη Άρη) συγκρούστηκε με τη γη και έσπασε ένα κομμάτι του πλανήτη μας. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή, που καυτά κομμάτια της γης εκτοξεύθηκαν, συνθέτοντας σταδιακά το φεγγάρι στην πρώιμή του μορφή. Τα πρώτα χρόνια, μάλιστα, φαίνεται ότι ήταν μία ζεστή άμορφη μάζα, που γύρω της σιγά-σιγά σχηματίστηκε η σεληνιακή κρούστα.
Η σελήνη, σύντομα μετά το σχηματισμό της, διαταράχθηκε και πάλι από μία ακόμη τεράστια πρόσκρουση αστεροειδούς. Πριν από 4,5 με 4,3 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο αντικείμενο συνετρίβη στο νότιο πόλο του φεγγαριού και δημιούργησε τον κρατήρα Aitken, που είναι ορατός ακόμη και σήμερα και είναι ένας από τους δύο πιο γνωστούς και μεγαλύτερους του ηλιακού μας συστήματος.
Και αυτή η σύγκρουση δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το φεγγάρι πέρασε μία πρώιμη περίοδο βομβαρδισμών από πολλούς διαστημικούς «βράχους» διαφόρων μεγεθών, ωστόσο κανένας δεν ήταν τόσο γιγαντιαίος όσο αυτός που προκάλεσε τον κρατήρα Aitken. Το βίντεο παρουσιάζει το αποτέλεσμα της δράσης του στο φεγγάρι. Επειδή το εσωτερικό της σελήνης δεν είχε κρυώσει τόσο σε εκείνη τη φάση, το μάγμα κατάφερε να διαρρεύσει μέσα από τις ρωγμές φτάνοντας στην επιφάνεια της σελήνης και προκαλώντας σχηματισμούς που είναι ορατοί έως σήμερα.
Τα δύο βίντεο δημιουργήθηκαν από το team του LRO στο Κέντρο Πτήσης της NASA, με αφορμή τον εορτασμό των 1.000 ημερών που ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά.
.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!