Recents in Beach

Στην Ελλάδα ο "φωτογράφος του Διαστήματος" (video)

Σχεδόν έξι μήνες παρέμεινε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ο Ιταλός αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) Πάολο Νέσπολι που είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την μοναδική εμπειρία του στο διάστημα και να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο από μικρούς και μεγάλους, που έδειξαν να γοητεύονται από την παρουσίαση του αστροναύτη.


Ο Πάολο Νέσπολι, που ήρθε στην Ελλάδα ως επίσημος προσκεκλημένος της ESA (αντίστοιχου οργανισμού με την αμερικανική NASA) και του Ιδρύματος Ευγενίδου, μοιράστηκε με πολύ παραστατικό τρόπο και αρκετό χιούμορ τις διαστημικές εμπειρίες του, δείχνοντας παράλληλα φωτογραφίες και βίντεο από την εξάμηνη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως αρχιμηχανικός της αποστολής MagISStra.


O Νέσπολι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1957 και διετέλεσε στρατιωτικός στις ειδικές δυνάμεις της Ιταλίας, πριν επιλεγεί το 1998 για αστροναύτης και αποκτήσει τη σχετική εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό στην αεροναυτική και αστροναυτική από τις ΗΠΑ.


Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι, παρά την οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να επιδιώκουν πάντα να πάνε στο διάστημα, ξεπερνώντας το υψηλό κόστος και τους όποιους κινδύνους, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά (πειράματα που δεν μπορούν να γίνουν στη Γη, έλεγχος νέων τεχνολογιών, ικανοποίηση της έμφυτης ανθρώπινης τάσης για εξερεύνηση και νέες γνώσεις κ.α.).


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πεπεισμένος ότι στο σύμπαν υπάρχουν και άλλοι πλανήτες με τα χαρακτηριστικά της Γης, στους οποίους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή, αν και, όπως είπε, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει ήδη υπάρξει οποιαδήποτε επαφή εξωγήινων με τους ανθρώπους.


Ο Ιταλός αστροναύτης παρέμεινε συνολικά 159 ημέρες στο διάστημα μαζί με τα άλλα πέντε μέλη του πληρώματος, από το Δεκέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011. Η συγκεκριμένη αποστολή MagISStra αφιερώθηκε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης του Διαστημικού Σταθμού και στην υποδοχή των ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και ρωσικών διαστημικών «φορτηγών», που μετέφεραν στον ISS τεχνολογικό εξοπλισμό και εφόδια.


Επιπλέον, ο Νέσπολι και το υπόλοιπο πλήρωμα της αποστολής δέχθηκαν, σε αυτό το χρονικό διάστημα, την επίσκεψη δύο αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων και βοήθησαν σημαντικά στην επιτυχία των αποστολών τους.


Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην προβολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωτοβουλία του Ιταλού αστροναύτη ο οποίος ακόμα πραγματοποίησε διάφορα επιστημονικά πειράματα.


Ο Νέσπολι μιλά στο BBC





.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!