Recents in Beach

Δορυφορικές λήψεις φωτογραφίζουν ήδη τα νέα αυθαίρετα

Μέσα στις επόμενες δέκα έως δεκαπέντε ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει στα χέρια του δορυφορικές φωτογραφίες της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των οικιστικών περιοχών της Ρόδου προκειμένου να εντοπίσει τα νέα αυθαίρετα που έγιναν μετά τον Ιούλιο του 2011.


Την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο ανέθεσε στην εταιρεία Total View την αναζήτηση και προμήθεια δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης και για τις τρεις περιοχές, συνολικής αξίας 14.790 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ (23%). Μέσω των δορυφορικών φωτογραφιών, που θα αποτυπώνουν την κατάσταση όπως ήταν τον περασμένο Ιούλιο, οι ελεγκτές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν με αυτοψίες τις μεταβολές που υπήρξαν από τότε και μετά. Τον Ιούλιο του 2011 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που συμπεριλάμβανε και την τακτοποίηση όσων είχαν ανεγερθεί έως τότε.


Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα και ειδικά μετά την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγους μήνες μετά, βάσει της οποίας δινόταν το δικαίωμα τακτοποίησης ακόμα και σε αυθαίρετα των οποίων η ανέγερσή τους δεν είχε ολοκληρωθεί (με μόνη προϋπόθεση την ολοκλήρωση του σκελετού), άρχισαν να «φυτρώνουν» νέα αυθαίρετα, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν ψευδείς δηλώσεις για το χρόνο έναρξης των εργασιών άλλα και να παραποιούν μέσω ειδικών προγραμμάτων υπολογιστών (photoshop) τις φωτογραφίες που κατέθεταν στους φακέλους για την τακτοποίηση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να «σηκώνονται» νέα αυθαίρετα πληρώνοντας μάλιστα μόνο το κόστος της τακτοποίησης κι όχι της οικοδομικής άδειας που κατά κανόνα θα τους στοίχιζε περισσότερο.


Περιπτώσεις που ελέγχθησαν
Ήδη, καταγγέλθηκαν και διαπιστώθηκαν πολλά νέα αυθαίρετα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μάλιστα στη Μύκονο, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της κατεδάφισης για τρεις από τις 40 περιπτώσεις που ελέγχθησαν. Οι Επιθεωρητές μάλιστα κατηγόρησαν ευθέως την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου για «ανοχή» ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προϊσταμένου της υπηρεσίας, ο οποίος έλεγξε ο ίδιος τις καταγγελίες για δικές τους οικοδομές, καταλήγοντας ότι είναι νόμιμες!


Με τις δορυφορικές φωτογραφίες, οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη γνώση για κάθε μεταβολή που συνέβη σε αυτές τις τρεις περιοχές όπου κατά κανόνα «σηκώνονται» ακριβά αυθαίρετα. Οι φωτογραφίες αφορούν στο σύνολο των νήσων Μυκόνου και Θήρας και το σύνολο των οικιστικών περιοχών της νήσου Ρόδου άλλα όχι της ανατολικής Αττικής όπου και εκεί υπάρχουν καταγγελίες για «άνθηση νέων αυθαιρέτων». Μάλιστα, οι ίδιοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν κραυγαλέα περίπτωση στη Σαρωνίδα.


Δεν είναι πάντως τυχαία και η χρονική συγκυρία με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να θέλει να προχωρήσει σε κάποιες κατεδαφίσεις «κραυγαλέων» αυθαιρέτων που θα χρησιμοποιηθούν και επικοινωνιακά ενόψει των εκλογών.


«Στόχος μας είναι η πλήρης εικόνα της χώρας από δορυφορικές εικόνες πριν την εφαρμογή του νόμου για να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και να γνωρίζουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί», σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


imerisia.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!