Recents in Beach

H ΙΒΜ για την αξιοποίηση της τεχνολογίας Watson προς όφελος των Ογκολόγων

Το σύστημα IBM Watson σε συνδυασμό με τις κλινικές γνώσεις του MSKCC θα ενισχύσει την πρόσβαση των ιατρών στην πιο σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία.


Το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) και η IBM (NYSE: IBM) πρόσφατα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός ισχυρού εργαλείου βασισμένου στο σύστημα IBM Watson, προκειμένου να παρέχουν στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου βελτιωμένη πρόσβαση στα τρέχοντα και ολοκληρωμένα δεδομένα και πρακτικές που σχετίζονται με τον καρκίνο. Το εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων που θα αναπτυχθεί θα βοηθήσει τους ιατρούς σε όλο τον κόσμο να εξάγουν εξατομικευμένες διαγνώσεις και προτεινόμενες θεραπείες καρκίνου για τους ασθενείς τους βασισμένες σε τρέχοντα στοιχεία.


Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος IBM Watson και την δυνατότητα που διαθέτει για επεξεργασία φυσικής γλώσσας με την κλινική γνώση, τα υπάρχοντα μοριακά και γονιδιωματικά στοιχεία και το τεράστιο αρχείο ιστορικών καρκίνου του MSKCC, για τη δημιουργία ενός συστήματος λήψης αποφάσεων βάσει αποτελεσμάτων και στοιχείων που προέρχονται από έρευνα. Στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα στους ογκολόγους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται να λαμβάνουν λεπτομερείς εναλλακτικές διάγνωσης και θεραπείας βάσει ενημερωμένης έρευνας, για να τους βοηθήσουν να αποφασίζουν τη βέλτιστη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.


Το σύστημα IBM Watson έγινε διάσημο όταν νίκησε τους διαγωνιζόμενους στο τηλεοπτικό show quiz Jeopardy! Εχει την ικανότητα να μεταφράζει ερωτήματα που τίθενται σε φυσική γλώσσα και χρησιμοποιεί στατιστική ανάλυση, εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης και μια ισχυρή διάταξη επεξεργαστών για να πραγματοποιεί αναζήτηση σε εκατομμύρια σελίδες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να παράγει απαντήσεις βάσει στοιχείων με στατιστική διαβάθμιση.


Οι παγκοσμίου φήμης ογκολόγοι του MSKCC θα συνδράμουν στην ανάπτυξη του συστήματος IBM Watson για τη χρήση ιατρικών στοιχείων ασθενών και στη σύνθεση μιας τεράστιας γκάμας κατευθυντηρίων γραμμών σε ότι αφορά ενημερωμένες και δοκιμασμένες αγωγές, δημοσιευμένη έρευνα και βαθειά γνώση από τη μακρά εμπειρία των κλινικών ιατρών του MSKCC, προκειμένου να παράσχουν εξατομικευμένες προτάσεις στους ιατρούς. Το εργαλείο θα παράσχει στους χρήστες λεπτομερές αρχείο των δεδομένων και των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να φθάσει στις εκάστοτε προτάσεις.


Η ανάγκη για τόσο προηγμένη τεχνολογία προκύπτει από την σταθερά αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ογκολογικής αγωγής. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κοινή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο προβλέπει ότι 1,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ το τρέχον έτος* με αποτελέσματα που ποικίλουν ανά τη χώρα. Ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά έχει εκατοντάδες υποκατηγορίες, κάθε μία με διαφορετικό γενετικό αποτύπωμα. Σημαντικές ανακαλύψεις στη μοριακή βιολογία και γενετική τις δύο τελευταίες δεκαετίες προσέδωσαν νέες προοπτικές στη βιολογία του καρκίνου και στρατηγικές στοχοποίησης συγκεκριμένων μοριακών μεταβολών στους όγκους. Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πρόοδοι έχουν ενισχύσει το πολύπλοκο της διάγνωσης και αγωγής κάθε περιστατικού. Οι ογκολόγοι και οι ιατροί που δεν ειδικεύονται σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες καρκίνου αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να συμβαδίζουν με το όγκο των πληροφοριών που μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς.


«Ο συνδυασμός της μετασχηματιστικής τεχνολογίας που διαθέτει το σύστημα Watson με την ανάλυση των στοιχείων που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει τη δυνατότητα να επιφέρει επανάσταση στην πρόσβαση πληροφοριών για τη θεραπεία του καρκίνου παντού στον κόσμο», επεσήμανε ο Craig B. Thompson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του MSKCC. «Συνεπείς στην αποστολή μας, το όραμα είναι να βοηθήσουμε στην καλύτερη ταυτοποίηση και εξατομίκευση θεραπευτικών αγωγών καρκίνου για κάθε ασθενή, ασχέτως με το μέρος όπου λαμβάνει την θεραπεία ο ασθενής. Αναμένουμε επίσης από τη συγκεκριμένη συνεργασία να αναδυθούν νέες σημαντικές δυνατότητες έρευνας».


«Η κλινική προσέγγιση βάσει στοιχείων του Memorial Sloan-Kettering, η επιστημονική οξυδέρκεια και η τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτει το καθιστούν ιδανικό συνεργάτη σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο», ανέφερε σχετικά ο Dr. Martin Kohn, επικεφαλής ιατρικός επιστήμονας της IBM. «Η θεραπεία για τον καρκίνο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διαρκώς οι συνεχείς κλινικές και επιστημονικές πρόοδοι. Το συγκεκριμένο πεδίο κλινικών πληροφοριών, δεδομένης της σπουδαιότητάς του τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οικονομικό επίπεδο, είναι ακριβώς το είδος της μεγάλης πρόκλησης στο οποίο το σύστημα IBM Watson καλείται να βοηθήσει».


«Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση βάσει στοιχείων θα ενισχύσει σημαντικά τη φροντίδα για τον καρκίνο επιταχύνοντας τη διάδοση περί αλλαγής πρακτικών με πρωτοφανή ρυθμό», είπε ο Dr. Mark G. Kris, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ογκολογίας Θώρακος στο MSKCC και ένας από τους κλινικούς ιατρούς που ηγούνται της προσπάθειας ανάπτυξης. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι το 85% των ασθενών με καρκίνο δεν λαμβάνουν θεραπεία σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα και ενδέχεται να περάσουν πολλά χρόνια έως ότου οι τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία εφαρμοστούν στην πράξη.


Το έργο ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει για τις πρώτες εφαρμογές, οι οποίες περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη. Στόχος είναι οι λύσεις να αρχίσουν να εφαρμόζονται πιλοτικά σε μία επίλεκτη ομάδα ογκολόγων στα τέλη του 2012, ενώ ευρύτερη διάδοση έχει προγραμματιστεί προς τα τέλη του 2013. Η εν λόγω συνεργασία συμπληρώνει μία προγενέστερη ανακοίνωση της IBM και της WellPoint ότι και οι δύο οργανισμοί θα εστιάσουν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας Watson για την ανέρευση λύσεων στον κλάδο της ογκολογίας.


sofokleousin.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!