Recents in Beach

Κόντρα στους κύκλους της NASA για την κλιματική αλλαγή

Δεκάδες πρώην υπάλληλοι της NASA, ανάμεσά τους επτά αστροναύτες της αποστολής Apollo, κατηγόρησαν την αμερικανική υπηρεσία ότι αμαυρώνει τη φήμη της με το να υποστηρίζει ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.




«Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί της NASA, πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, δεν είναι τεκμηριωμένες, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη χιλιάδες χρόνια εμπειρικών δεδομένων», αναφέρουν σε επιστολή τους με παραλήπτη τον κυβερνήτη της υπηρεσίας Τσαρλς Μπόλντεν. «Ζητούμε από τη NASA να σταματήσει να περιλαμβάνει αναπόδεικτες επισημάνσεις για το ζήτημα στα δελτία Τύπου και στις ιστοσελίδες της».


Στην ιστοσελίδα «Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής» της υπηρεσίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι άνθρωποι έχουν αυξήσει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά εν τρίτο από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυτό αποτελεί και τη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι το κλίμα στη Γη μπορεί να αλλάζει, όμως «η τρέχουσα τάση υπερθέρμανσης είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος της προκλήθηκε πιθανότατα από τον άνθρωπο και εξελίσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς».


Ο επικεφαλής των επιστημόνων της υπηρεσίας Ουαλίντ Αμπνταλάτι απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι θέσεις της NASA έχουν πολιτική χροιά. «Η NASA δεν βγάζει συμπεράσματα ούτε διατυπώνει "ισχυρισμούς" πάνω στα ευρήματα μελετών», γράφει ο Αμπνταλάτι. «Εάν οι συντάκτες της επιστολής διαφωνούν με συγκεκριμένα επιστημονικά συμπεράσματα, τα οποία δημοσιοποίησαν επιστήμονες της NASA, τους ενθαρρύνουμε να μετάσχουν στη συζήτηση μέσω της επιστημονικής βιβλιογραφίας ή του δημοσίου βήματος».


Παρότι τα κλιματικά δεδομένα της NASA αυτά καθεαυτά δεν έχουν πολιτικό τόνο, πολλοί ερευνητές και αξιωματούχοι της τάσσονται κατά καιρούς ανοιχτά υπέρ της ανάληψης δράσης για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τζέιμς Χάνσεν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μεγάλο ηθικό ζήτημα», στο ίδιο επίπεδο με τη δουλεία.


Στους 49 πρώην υπαλλήλους της NASA, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή, συμπεριλαμβάνονται οι αστροναύτες της αποστολής Apollo Τζακ Σμιτ και Ουόλτερ Κάνιγχαμ, οι οποίοι ήταν ήδη γνωστό ότι αμφισβητούν την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση.


«Λυπάμαι που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους», δήλωσε ο Καναδός βουλευτής των Φιλελευθέρων Μαρκ Γκαρνό, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα με την καναδική σημαία. Αναγνωρίζοντας ότι η επιστολή θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο από την κοινότητα των αμφισβητιών, εκτίμησε ότι «θα κάνει όσους πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή να αμφισβητήσουν την κρίση αυτών των 49 ανθρώπων».


defencenet.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!