Recents in Beach

«Πράσινο» έως το 2013 το βασικό κέντρο δεδομένων της Apple

Δύο εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας θα αποκτήσει σύντομα το βασικό κέντρο δεδομένων της Apple, στη Βόρεια Καρολίνα, επιτρέποντας στον κολοσό της τεχνολογίας να το τροφοδοτεί εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2013. Η ανακοίνωση γίνεται μόλις 10 ημέρες μετά από τη δέσμευση της Microsoft να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως τον Ιούλιο, εισάγοντας μια εσωτερική αγορά ρύπων.


Τα δύο ηλιακά πάρκα θα καλύπτουν έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων κοντά στο κέντρο δεδομένων του Μέιντεν και θα παράγουν 84 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο. Θα χρησιμοποιούν ηλιακά κύτταρα υψηλής απόδοσης και ένα προηγμένο σύστημα ανίχνευσης του ηλίου με το λογότυπο της SunPower. Ο όμιλος που παράγει το iPhone και το iPad μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον τα τρία μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων του θα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με «καθαρό» ηλεκτρικό ρεύμα.


Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, το ηλιακό πάρκο και τα κύτταρα καυσίμου θα τροφοδοτούν το 60% της απαιτούμενης ενέργειας, έως το Φεβρουάριο του 2013, ενώ το υπόλοιπο 40% θα αντλείται από παρόχους ανανεώσιμης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν γνωρίζω άλλη εταιρία που να παράγει ενέργεια επί τόπου σε τόσο μεγάλη κλίμακα», λέει ο γενικός διευθυντής οικονομικών της Apple Πίτερ Όπενχαϊμερ υπενθυμίζοντας ότι ο αμερικανικός όμιλος ετοιμάζει και μια εγκατάσταση κυττάρων καυσίμου ισχύος 5 μεγαβάτ, επίσης στο Μέιντεν.


Τις τελευταίες εβδομάδες, η Apple και άλλοι μεγάλοι όμιλοι τεχνολογίας είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της Greenpeace με αιχμή τα «αδηφάγα» κέντρα δεδομένων τους. Ακτιβιστές της οργάνωσης σκαρφάλωσαν μάλιστα στα κτήριά τους για να ξετυλίξουν πανό με μηνύματα εναντίον της κατανάλωσης τόσο μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα για τις υπηρεσίες cloud computing, καλώντας τις να ηγηθούν της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρών πηγών.


Ερωτηθείς σχετικά, ο Όπενχαϊμερ δεν παραδέχθηκε ούτε όμως και διέψευσε ότι οι ανακοινώσεις αποτελούν την απάντηση της Apple στις εκθέσεις και στις διαμαρτυρίες της Greenpeace, λέγοντας ότι τα σχέδια υπήρχαν από το 2011. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο αναλυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκάρι Κουκ, «η ανακοίνωση της Apple είναι μια σημαντική ένδειξη ότι ο όμιλος παίρνει στα σοβαρά τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της που ζητούσαν ένα iCloud τροφοδοτούμενο με καθαρή ενέργεια, όχι βρώμικο άνθρακα».


naftemporiki.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!