Recents in Beach

Επιχειρηματικές ευκαιρίες δίνει η νανοτεχνολογία

Οι μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που συστήνονται έχουν στόχο, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη γνώση από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, να αναπτύξουν εφαρμογές των οργανικών ηλεκτρονικών, από τα υφάσματα για την παραγωγή ενέργειας μέχρι τα νανοϊατρικά προϊόντα και τις εκτυπώσιμες μπαταρίες. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της νανοτεχνολογίας έρχονται σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 που προβλέπει χρηματοδότηση της έρευνας στην ΕΕ με 80 δισ. ευρώ.


Καινοτόμα προϊόντα
Ωθηση στη δημιουργία μονάδων μαζικής παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών – επαναστατική τεχνολογία που παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σχετικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου- δίνει το πρόγραμμα RoleMak που χρηματοδοτείται από το 7ο Πλαίσιο Στήριξης με 2.74 εκατομμύρια ευρώ. «Η αγορά των νανοτεχνολογικών προϊόντων μέχρι το 2015 αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπεράσει το 1,1 τρις δολάρια», επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου Nanotexnology 2012 που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον δεκαπέντε εταιρίες δημιουργούν στην Ελλάδα συστάδα (cluster) ώστε να δραστηριοποιηθούν στον πολλά υποσχόμενο τομέα της νανοτεχνολογίας, τα οργανικά ηλεκτρονικά. Στην Ευρώπη έχουν συσταθεί περισσότερες από είκοσι επιχειρήσεις που αξιοποιούν εμπορικά την ερευνητική καινοτομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό Γιώργος Χατζηιωάννου, με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν εμπορικά οι πατέντες για πρωτοποριακά προϊόντα που κατοχυρώνουν οι ερευνητικοί φορείς.


Ημερίδα και έκθεση
Επιστήμονες, μηχανικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς καθώς και επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν για την εμπορική αξιοποίηση των οργανικών ηλεκτρονικών στο workshop με θέμα «Εμπορική Αξιοποίηση των οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα» που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο στο 6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που διοργανώνεται στις 30 Ιουνίου- 7 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών (2-5 Ιουλίου) και στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (3-6 Ιουλίου). Παράλληλα, θα οργανωθεί διεθνής έκθεση νανοτεχνολογικών προϊόντων όπου θα παρουσιαστούν τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.nanotexnology.com.


agelioforos.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!