Recents in Beach

Θύμα της Φουκουσίμα ο γαλαζόπτερος τόνος

Τόνοι που αλιεύθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Καλιφόρνιας, διαπιστώθηκε ότι περιείχαν χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ψάρια μολύνθηκαν από τις ραδιενεργές ουσίες που εκλύθηκαν στη θάλασσα μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ψάρια είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση.


Ραδιενεργή μετανάστευση
Τα θύματα της μόλυνσης είναι γαλαζόπτεροι τόνοι που είχαν την ατυχία να κολυμπούν στις θαλάσσιες περιοχές της Ιαπωνίας την περίοδο του ατυχήματος. Οι συγκεκριμένοι τόνοι μετακινήθηκαν στη συνέχεια προς την απέναντι πλευρά του Ειρηνικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανακάλυψη δείχνει το πώς τα μεταναστευτικά είδη μπορούν να μεταφέρουν τη ρύπανση σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.


«Είναι ένα μάθημα για εμάς και ειδικότερα για το πώς μπορούν να διασυνδεθούν οικοσυστήματα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους» δήλωσε στο BBC ο Νίκολας Φίσερ, καθηγητής θαλάσσιων επιστημών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τόνοι διέθεταν τα ραδιενεργά ισότοπα καισίου 134 και 137. Το ισότοπο 137 εντοπίζεται συχνά στη θάλασσα αφού είναι προϊόν των δοκιμών πυρηνικών όπλων. Ομως το 134 συνδέεται άμεσα με τη Φουκουσίμα. Οι τόνοι μεταφέρουν συχνά ραδιενέργεια αλλά οι μετρήσεις αυτή τη φορά έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις των δύο ισοτόπων ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες από εκείνες που εντοπίζονταν στα ψάρια πριν το ατύχημα στην Φουκουσίμα.


tovima.gr/science


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!