Recents in Beach

Έρευνα: Τα φωτοβολταϊκά είναι ήδη φθηνότερα από τον άνθρακα

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι ήδη φθηνότερο από τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής σε διάφορες χώρες, υποστηρίζει συγκριτική μελέτη του Bloomberg New Energy Finance.


Η έρευνα με τίτλο “Αναθεωρώντας τα οικονομικά της φωτοβολταϊκής ενέργειας” (Reconsidering the Economics of Photovoltaic Power) εξετάζει τις συνέπειες της πτώσης 75% που έχει καταγράψει το κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού κατά την τελευταία τριετία, ενώ επίσης αναθεωρεί τις μετρήσεις της απόδοσης των φωτοβολταϊκών έναντι άλλων τεχνολογιών.


Ειδικότερα, το Bloomberg New Energy Finance καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα κριτήρια υπολογισμού του σταθμισμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συχνά “λειτουργούν” παραπλανητικά και θα έπρεπε να εφαρμόζονται με σύνεση και με κριτήριο τη διαφάνεια.


Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο όρος “ισοτιμία δικτύου” (grid parity) είναι πλέον παρωχημένος και σε γενικές γραμμές παραπλανητικός.


Η έκθεση του Bloomberg New Energy Finance αποκαλύπτει πως σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Χαβάι, Ιταλία και Ισπανία το κόστος των φωτοβολταϊκών είναι μικρότερο από τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού. Σε αυτό το στάδιο θα φτάσουν το 2015 η Βραζιλία, η Καλιφόρνια, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Τουρκία, χωρίς αύξηση στα τιμολόγια της κιλοβατώρας.


Όσον αφορά στο πολυπόθητο για τα φωτοβολταϊκά grid parity, το Bloomberg πιστεύει πως ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο μέτρησης και λήψης αποφάσεων για προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά όχι για τον πραγματικό κόσμο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την αξία των φωτοβολταϊκών για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού.


Η έκθεση υπογραμμίζει τη διαφορά ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα στην αγορά χονδρικής και τις τιμές λιανικής και προτείνει τη λήψη των αποφάσεων βάσει πραγματικών δεδομένων που αναγράφονται στα συμβόλαια της αγοράς και όχι στους υπολογισμούς τους σταθμισμένου κόστους ηλεκτρισμού.


Το BNEF σημειώνει τη σημασία κατανόησης του πραγματικού κόστους της φωτοβολταϊκής ενέργειας, ειδάλλως μπορεί να θεωρηθούν ως πολύ ακριβή τεχνολογία (ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις υψηλές εγγυημένες τιμές) και να υπάρξει αστάθεια στην αγορά.


Τέλος, η μελέτη σημειώνει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών σε Μέση Ανατολή και Ινδία όπου μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού.


econews.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!