Recents in Beach

Το πυρίτιο επιστρέφει

Για όσους ασχολούνται με τη νανοτεχνολογία το γραφένιο είναι το υλικό του μέλλοντος. Και όχι άδικα. Καθώς τα φύλλα του μπορούν να έχουν πάχος όσο ένα άτομο αλλά ταυτόχρονα να είναι ανθεκτικότερα ακόμη και από το ατσάλι και να είναι και υπεραγωγοί θερμότητας δεν είναι περίεργο που οι Andre Geim και Konstantin Novoselov οι οποίοι το ανακάλυψαν, κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής.


Λέγεται μάλιστα ότι θα αντικαταστήσει το πυρίτιο στο μέλλον εξασφαλίζοντας ακόμη ταχύτερους υπολογιστές. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το πυρίτιο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.


Επιστρέφει δριμύτερο λοιπόν με τη μορφή του silicene, το οποίο είναι ένα παράγωγο του πυριτίου και δημιουργεί επίσης φύλλα δύο διαστάσεων. Μπορεί να παραχθεί μέσω συμπύκνωσης ατμών πυριτίου πάνω σε μία πλάκα από άργυρο, ώστε να σχηματιστεί ένα ενιαίο στρώμα ατόμων.


Πρόκειται βέβαια για πειραματικό υλικό αλλά θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μικρότερων και φτηνότερων ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και να ενσωματωθεί πιο εύκολα σε γραμμές παραγωγής.


Δεδομένου επίσης ότι ήδη γίνονται αντίστοιχοι πειραματισμοί με το στοιχείο έρβιο, φαίνεται ότι το γραφένιο θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό!


techit.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!