Recents in Beach

Νέα Τεχνολογία Κβαντικού Κρυστάλλου (video)

Ένας μικροσκοπικός κρύσταλλος που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να εκτελεί υπολογισμούς οι οποίοι αγγίζουν σε πολυπλοκότητα την δυνατότητα υπολογισμών των σημερινών υπερυπολογιστών, αναπτύχθηκε από μια διεθνή ομάδα συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Σίδνευ. Ο κρύσταλλος ιωνισμού (ion-crystal) που χρησιμοποιείται έχει την δυνατότητα να κατασκευαστούν υπολογιστές – επανάσταση στα μέχρι τώρα δεδομένα.


Η Τεχνολογία της Πληροφορικής πραγματοποιεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός αξιοποιώντας ένα κρύσταλλο με μόλις 300 άτομα σε συστοιχία στον μοριακό χώρο, δήλωσε ο Δρ. Biercuk, από το Πανεπιστήμιο School of Physics and ARC Centre of Excellence for Engineered Quantum Systems.


“Το σύστημα που έχουμε αναπτύξει έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει υπολογισμούς που θα απαιτούνταν υπερυπολογιστής μεγαλύτερος από το μέγεθος του γνωστού σύμπαν – και θα κάνει τα πάντα σε μια διάμετρο μικρότερη του ενός χιλιοστού”, συνεχίζει ο Δρ. Biercuk.


“Η προβλεπόμενη απόδοση αυτού του νέου πειραματικού προσομοιωτή κβάντων (quantum simulator) συγκρινόμενη με την απόδοση ενός τωρινού υπολογιστή είναι μεγεθυμένη με έναν αριθμό της τάξεως του Δέκα εις την 80στη.”


Από τη δεκαετία του 1980, όταν και ο νομπελίστας Richard Feynman υπογράμμισε την δυναμική της κβαντικής πληροφορικής, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να κατασκευάσουν κβαντικούς υπολογιστές, ικανούς να επιλύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήματα. Ειδικότερα, ο κβαντικός εξομοιωτής έχει τεράστιες δυνατότητες και δύναται να βοηθήσει στο μέλλον στην επίλυση προβλημάτων της επιστήμης στους τομείς της Χημείας και της Βιολογίας, πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά μηχανήματα.





ituts.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!