Recents in Beach

Ο αερόσακος πεζών του Volvo V40 (video)

Μία μοναδική καινοτομία από τη Volvo στο νέο V40 που έρχεται στη χώρα μας τον Ιούλιο. Πρόκειται για τον αερόσακο πεζού που αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού του νέου μοντέλου της μάρκας.


Το σύστημα Pedestrian Airbag Technology περιλαμβάνει προηγμένη τεχνολογία, επτά αισθητήρες κι ένα αερόσακο που ανοίγει στη περιοχή του παρμπρίζ και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται!


Στην Ευρώπη, το 14% των θανάσιμων τραυματισμών σε τροχαία δυστυχήματα αφορούν πεζούς ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τραυματιών. Το πλέον ευαίσθητο σημείο είναι το κεφάλι που συνήθως προσκρούει στα σκληρά τμήματα που βρίσκονται κάτω από το καπό και στο κάτω μέρος του παρμπρίζ.


Με γνώμονα τα παραπάνω, η Volvo άρχισε να δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη λύση που ανακοινώθηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου που έγινε στη Γενεύη και πλέον αποκτά έμπρακτη εφαρμογή.


Πως λειτουργεί όμως αυτό το σύστημα; Επτά αισθητήρες είναι τοποθετημένοι στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και μεταδίδουν σήματα σε μία κεντρική μονάδα ελέγχου. Όταν το όχημα έρχεται σε επαφή με κάποιο αντικείμενο, τα σήματα μεταβάλλονται. Η μονάδα ελέγχου τα αξιολογεί και εφόσον διαγνώσει πως αντιστοιχούν σε ανθρώπινο πόδι, αυτόματα ανοίγει ο αερόσακος πεζού.


Οι μεντεσέδες του καπό είναι εφοδιασμένοι με πυροτεχνικούς μηχανισμούς, που όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, τραβούν μία περόνη και απελευθερώνουν του πίσω τμήμα πλαισίου του καπό. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται και ο αερόσακος που βρίσκεται κάτω από το καπό και μπροστά στη βάση του παρμπρίζ κι αρχίζει να γεμίζει με αέριο. Καθώς φουσκώνει, ανασηκώνει το καπό που ανυψώνεται κατά δέκα εκατοστά.


Το επιπλέον κενό που δημιουργείται, προσφέρει στο καπό το χώρο που χρειάζεται για να παραμορφωθεί απορροφώντας ενέργεια σε περίπτωση που πέσει πάνω του ένας πεζός. Όσο για τον αερόσακο, έχει σχήμα αντεστραμμένου «Π» και αποτελείται από ένα σάκο και μία υβριδική γεννήτρια αερίου. Κατά την ενεργοποίησή του, ο σάκος γεμίζει με αέριο μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου! Όταν έχει φουσκώσει πλήρως, καλύπτει ολόκληρη την εσοχή των υαλοκαθαριστήρων, το ένα τρίτο του παρμπρίζ και των κατώτερο τμήμα των μπροστινών κολώνων. Η όλη διαδικασία, διαρκεί μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου.


Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες 20-50 χιλιομέτρων την ώρα, άλλωστε το 75% των ατυχημάτων με πεζούς, γίνεται με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 40.





protothema.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!