Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Aνησυχεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη Πηγή:www.capital.gr

Νέο ρεκόρ σημείωσαν, πέρυσι, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ δηλώνει ότι αυτή η τάση οδηγεί σε καταστρεπτικές συνέπειες για τον πλανήτη.


Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, σχεδόν στο σύνολό της, πιστεύει ότι μόνον αν οι εκπομπές σταθεροποιηθούν σε περίπου 44 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το 2020, θα αποφευχθεί η μέση αύξηση των θερμοκρασιών του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου και οι συνεπακόλουθες κλιματικές επιπτώσεις, όπως είναι οι καταστροφικές σοδειές και το λιώσιμο των παγετώνων.


Τα καινούργια στοιχεία δίνουν νέες αποδείξεις ότι, όπου νά ΄ναι, απομακρύνεται οριστικά ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου, τόνισε ο Φατίχ Μπιρόλ. «Όταν βλέπω αυτά τα στοιχεία, διαπιστώνω ότι η τάση αυτή συνάδει απόλυτα με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου το 2050, εξέλιξη που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη» πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν, το 2011, σε 31,6 γιγατόνους, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εξέλιξη που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 1 γιγατόνο ή 3,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 και η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της μέσης ετήσιας αύξησης κατά 0,6 γιγατόνους, την περίοδο 2006- 2010.


Ρόλο ατμομηχανής σε αυτή την εξέλιξη είχε η κινεζική οικονομία. Στην Κίνα, οι εκπομπές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,3%, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης λιθάνθρακα. Ωστόσο, η ένταση άνθρακα της χώρας, δηλαδή η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανά μονάδα ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 15% μεταξύ 2005 και 2011, κάτι που σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκει τρόπους, με μικρότερη κατανάλωση λιθανθράκων, να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της.


Η Ινδία υποσκέλισε τη Ρωσία, έχοντας γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, πίσω από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εκπομπές της αυξήθηκαν κατά 8,7%.


Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αν επιτρέπεται η παράφραση, «ουδέν καλόν αμιγές κακού»: Η σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και γι΄ αυτό τον λόγο αυξήθηκαν, πέρυσι, οι εκπομπές κατά 2,4%. «Στη Ιαπωνία, η αύξηση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεγαλύτερη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη για το τι θα συμβεί αν απομακρυνθούν άλλες χώρες από την πυρηνική ενέργεια» προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ.


Αντιθέτως, στον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη, τις ΗΠΑ, η μετακίνηση στο φυσικό αέριο, από τους λιθάνθρακες, στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε συνδυασμό με βραδύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και έναν ήπιο χειμώνα, συνέτεινε σε μείωση των εκπομπών κατά 1,7%. «Η αντικατάσταση των λιθανθράκων με φυσικό αέριο από σχιστολιθικά πετρώματα είναι παράγοντας- κλειδί για το ότι, πολύ πιθανόν, αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ να συμβεί στην Κίνα και σε άλλες χώρες και να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε ο Φατίχ Μπιρόλ.


Στην Ευρώπη, ένας σχετικά ζεστός χειμώνας, συνδυαζόμενος με «βαλτωμένη» ανάπτυξη της οικονομίας οδήγησαν σε μείωση των εκπομπών κατά 1,9%.


capital.gr & ΑΠΕ-ΜΠΕ


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!