Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η πράσινη Ανταρκτική

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι η Ανταρκτική είχε κάποτε πιο θερμό κλίμα και διέθετε πλούσια χλωρίδα.


Η νέα έρευνα
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αλλά και από τη NASA διαπίστωσε ότι η Ανταρκτική είχε κάποτε υψηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερα επίπεδα υγρασίας. Οι συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες δημιουργούσαν ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα στην παγωμένη ήπειρο.


Οι ερευνητές εξέτασαν υπολείμματα φυτών που εντοπίστηκαν σε πυρήνες ιζημάτων κάτω από τον παγετώνα Ross ο οποίος έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Γαλλίας και είναι ο μεγαλύτερος της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πριν από 15-20 εκατομμύρια έτη η θερμοκρασία το καλοκαίρι στην Ανταρκτική ήταν υψηλότερη κατά 11 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με σήμερα και έφτανε στους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι κλιματικές συνθήκες ήταν τέτοιες που επέτρεπαν την παρουσία χλωρίδας - ειδικά στις περιοχές κοντά στις ακτές η χλωρίδα ήταν ιδιαίτερα πλούσια αφού ανάμεσα στα άλλα εντοπίζονταν πολύ μεγάλα δέντρα.


Τα ευρήματα
H ανάλυση των πυρήνων ιζημάτων κρίνεται ως καλύτερη μέθοδος σε σύγκριση με την ανάλυση των πυρήνων πάγου. Η ανάλυση των πυρήνων πάγου μπορεί να προσφέρει στοιχεία σχετικά με ως και ένα εκατομμύριο έτη πριν ενώ εκείνη των πυρήνων ιζημάτων αποκαλύπτει δεδομένα ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών.


«Ο στόχος της έρευνας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα το κλιματικό μέλλον της περιοχής. Οπως η ιστορία μας δείχνει πολλά για το μέλλον το ίδιο συμβαίνει και με τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον στην Ανταρκτική καθώς εξελίσσονται οι κλιματικές μεταβολές στον πλανήτη και αυξάνεται η θερμοκρασία του. Εχουμε για πρώτη φορά συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος των μεταβολών και το πόσο υψηλότερη μπορεί να είναι η θερμοκρασία και η υγρασία στην Ανταρκτική στο μέλλον» αναφέρει η Σάρα Φίκινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».


tovima.gr science


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!