Recents in Beach

Λιώσιμο «εξπρές» στη Γροιλανδία

Στην αριστερή εικόνα εμφανίζεται το επίμαχο τμήμα μόνιμου πάγου όπως το κατέγραψαν οι δορυφορικές φωτογραφίες στις 8 Ιουλίου και δεξιά η εικόνα της περιοχής τέσσερις μέρες αργότερα
Σοκ προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα οι δορυφορικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την εξαφάνιση ενός μεγάλου τμήματος του μόνιμου στρώματος πάγων στην Γροιλανδία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Οι πάγοι στη συγκεκριμένη περιοχή εξαφανίστηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.


Το φαινόμενο
Οι πάγοι στο επίμαχο σημείο της Γροιλανδίας άρχισαν να λιώνουν πολύ γρήγορα αμέσως μόλις μπήκε ο Ιούλιος και μέχρι τις 8 Ιουλίου είχαν εξαφανιστεί σε ποσοστό 40%. Τις επόμενες τέσσερις μέρες οι πάγοι έλιωσαν σε ποσοστό που έφτασε το 97%! Κάθε καλοκαίρι λιώνει περίπου το 50% του μόνιμου στρώματος πάγων της Γροιλανδίας αλλά εφέτος τόσο το εύρος όσο και - κυρίως - η ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου έχει εκπλήξει τους ειδικούς οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα εντελώς «εξαιρετικό» φαινόμενο.


«Οταν βλέπεις να λιώνουν οι πάγοι σε περιοχές όπου δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο ανησυχείς και αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι σίγουρα ένα ισχυρό σήμα τις συνέπειες του οποίου θα εκτιμήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο Βάλιντ Αμπνταλάτι, στέλεχος της NASA.


Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι επειδή έχει συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν να λιώσει μεγάλο μέρος των μόνιμων πάγων στη Γροιλανδία θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρατηρήσεις και αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι είναι ένα σπάνιο φυσικό συμβάν ή αν συμβάλλουν σε αυτό οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.


tovima.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!