(του Ντίνου Μήτσκα)
Οι υπολογιστές με επίπεδη οθόνη θα μπορούσαν να κατασκευαστούν γρηγορότερα και φθηνότερα χρησιμοποιώντας ένα νέο σύστημα Inkjet εκτύπωσης που παρουσιάστηκε από Ιάπωνες επιστήμονες. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για την παραγωγή καλωδίων και μικροσκοπικών συστατικών που απαιτούνται για τις εύκαμπτες οθόνες.
Η νέα Inkjet κεφαλή μπορεί να απελευθερώσει 1.000 φορές μικρότερα σταγονίδια από τους υπάρχοντες εκτυπωτές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παρουσιάζοντας την εργασία τους στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως "η τεχνική βελτιώνει επιπλέον την απόδοση των εκτυπωμένων κυκλωμάτων και καταδεικνύει τη δυνατότητα της Inkjet τεχνολογίας για εφαρμογές σε ηλεκτρονικές συσκευές".
"Τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα από αυτά του πυριτίου δεδομένου ότι έχουν άμεση σχέση με άλλες εφαρμογές όπως ο φωτισμός και τα φωτοβολταϊκά", αναφέρει ο Takao Someya μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η τεχνική είναι ελπιδοφόρα για την αποκαλούμενη "οργανική ηλεκτρονική", επίσης γνωστή ως "πλαστική ηλεκτρονική". Αυτές οι συσκευές γίνονται από οργανικά πολυμερή πουπλ ήδη χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δοχείων αποθήκευσης και ηλιακών πλαισίων. Η παραγωγή κυκλωμάτων με αυτόν τον τρόπο θα είναι φθηνότερη και ευκολότερη από τις παραγόμενες συμβατικές συσκευές πυριτίου οι οποίες επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους. Τα οργανικά πολυμερή κατασκευάζονται ήδη από μερικές εταιρίες, όπως παραδείγματος χάριν η Philips που το 2004 παρουσίασε μία εύκαμπτη οθόνη ενώ άλλες επιχειρήσεις όπως η Cambridge Display Technology χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κατασκευάσουν οργανικές φωτοδιόδους (LEDs). Το 2007, η βρετανική εταιρεία Plastic Logic ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις στη Γερμανία για να παράγει εύκαμπτα οργανικά "κυκλώματα ελέγχου" για τη χρήση σε οθόνες "ηλεκτρονικών εγγράφων".
Η τεχνολογία που προτείνεται από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο προσφέρει μια νέα και πιό εύκαμπτη προσέγγιση. "Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί για να διαμορφώσει τα υψηλής πιστότητας ηλεκτρονικά υλικά χωρίς να απαιτείται προετοιμασία αρχικών προτύπων - φορμών", αναφέρουν οι ερευνητές. Θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν λεπτότερες λεπτομέρειες με την εφαρμογή υψηλής τάσης στην κεφαλή του εκτυπωτή, αναγκάζοντάς τον να ελευθερώνει σταγονίδια διαστάσεως ενός μικρομέτρου. Χρησιμοποιώντας μελάνι κατασκευασμένο με νανοσωματίδια αργύρου που διατηρούνται σε διαλύτη, οι ερευνητές τύπωσαν παράλληλες γραμμές πάχους δύο μικρομέτρων που απέχουν μεταξύ τους απόσταση ενός μικρομέτρου (όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Καταλήγουν υποστηρίζοντας πως "το τρέχον πρωτότυπο είναι πολύ αργό για εμπορική εφαρμογή. Η τεχνική μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την ακριβή χάραξη θεμελιωδών χαρακτηριστικών του κυκλώματος, επιτρέποντας σε εκτυπωτές χαμηλότερης ανάλυσης να υλοποιήσουν το υπόλοιπο σχέδιο".
sciencenews.gr