Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εγκαινιάστηκε το πρώτο αιολικό πάρκο στη Δράμα

Το πρώτο αιολικό πάρκο στο νομό Δράμας είναι πλέον γεγονός κι ήδη από χθες έχει μπει σε τροχιά λειτουργίας. Πρόκειται για μια επένδυση, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Δράμας.

Το αιολικό πάρκο, ισχύος 22 MW στη θέση Μεγαλοβούνι στο Δήμο Νικηφόρου είναι μια από τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές επενδύσεις στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικού κόστους άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προβλεπόμενη ετήσια απόδοση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου ανέρχεται σε 44.000 MW και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 12.500 νοικοκυριών.

Πρόκειται για μία επενδυτική πρωτοβουλία του ομίλου εταιρειών «ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», που κάνει το «παρθενικό» της ξεκίνημα στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής της «ΙΔΕΗ ΑΕ». Η αρχική λειτουργική ισχύς του είναι 19,8 MW, ενώ η τελική ισχύς είναι 22 MW, στην οποία θα προσαρμοσθεί άμεσα.

Αποτελείται συνολικά από έντεκα ανεμογεννήτριες, ισχύος 2 MW έκαστη, τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι: ύψος πυλώνα 90μ., μήκος πτερυγίων 45μ., διάμετρος θεμελιώσεων 20 μ. και βάρος (μίας μονάδας) 260 τόνους.

Ο υποσταθμός διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι κατασκευασμένος σε ιδιόκτητη έκταση 13 στρεμμάτων, στη θέση «Πυξάρι», βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την τελευταία ανεμογεννήτρια.

Ο υποσταθμός, δυναμικότητας 40/50MVA, έχει κατασκευαστεί ώστε να δεχτεί την ηλεκτρική ενέργεια δύο ακόμη όμορων αιολικών πάρκων στις θέσεις Σύνορα και Λυκοφωλιά.

Όπως δήλωσε ο Χαράλαμπος Αμπανόπουλος, διευθυντής του έργου στη Δράμα, «η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ επέλεξε ν’ ασχοληθεί με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς είναι μια προσοδοφόρα επένδυση, ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, η οποία εξελίσσεται μελλοντικά».

Επισήμανε δε πως στο εξωτερικό έχουν ευαισθητοποιηθεί πολύ νωρίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στην Ελλάδα υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια στροφή σ’ αυτό το αντικείμενο.

«Ήδη, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες για τα φωτοβολταϊκά, που ολοένα και αυξάνεται. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, ακόμη και οι αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές γύρω από τα αιολικά πάρκα είναι πολύ θετικές. Ο κόσμος τα αποδέχεται και τα υποστηρίζει. Αν εξαιρέσουμε την οπτική αλλοίωση του περιβάλλοντος κυρίως από τα έργα υποδομής, δεν θεωρώ ότι τα αιολικά πάρκα αποτελούν πρόβλημα για το περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Αμπανόπουλος.

Η «ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» προχώρησε ήδη στη διαδικασία υλοποίησης και άλλων αιολικών πάρκων, τα οποία βρίσκονται είτε στη φάση της αξιολόγησης είτε αδειοδότησης, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των Γρεβενών, της Φθιώτιδας.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται μετρήσεις και στο νομό Καβάλας και συγκεκριμένα στην περιοχή «Λυκοφωλιά», όπου κι έχουν εγκατασταθεί δύο ιστοί από το Σεπτέμβριο.
realinfoportal.com