Recents in Beach

Επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ από ελληνικούς φορείς για τη διαστημική τεχνολογία

Επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ από ελληνικούς φορείς και εταιρίες ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος με σκοπό την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας. Η νέα προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) προβλέπει ότι θα επενδυθούν συνολικά 5 εκατ. ευρώ για έρευνα από ελληνικούς φορείς στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα, θα επενδυθούν 4 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη συστημάτων πτήσης (flight hardware) και 1 εκατ. ευρώ σε σχετικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης.

Η νέα προκήρυξη συμφωνήθηκε από την ειδική επιτροπή (Task Force) Ελλάδας - Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency-ESA), της οποίας προέδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέας Μητσός.

Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί, μέσω του ΕΟΔ, σε ελληνικούς φορείς 13 εκατ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 9 εκατ. σε επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών διαστήματος, με έμφαση σε επενδύσεις που έχουν υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, είναι δηλαδή ώριμες για εφαρμογές και για ενσωμάτωση σε υπάρχοντα συστήματα.

Οι διαστημικές τεχνολογίες έχουν σημαντικές εφαρμογές, όχι μόνο στην αεροναυπηγική, αλλά και στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στην ασφάλεια και στο περιβάλλον.

Μπορούν να παίξουν σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο εξαιτίας των πολλαπλών πεδίων εφαρμογής τους και της υψηλής τους στάθμης.

Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2010 και οι πρώτες συμβάσεις έργων αναμένονται το καλοκαίρι του 2011.

theseanation.gr