Recents in Beach

Γραφένιο και νανοτεχνολογία: τα υλικά της νέας εποχής [video]

Όπως είχαμε διαβάσει στο TechNews ένα μήνα πριν, το βραβείο Nobel Φυσικής για το 2010 απονεμήθηκε στον, Ρωσικής καταγωγής, Ολλανδό φυσικό Andre Geim και τον Ρωσο-Βρετανό συνάδελφό του Konstantin Novoselov για τα καινοτόμα πειράματά τους στο γραφένιο, ένα δισδιάστατο υλικό που αποτελείται από άτομα άνθρακα τοποθετημένα σε μια διάταξη που μοιάζει με κυψέλη. 
Το όνομα του υλικού προέρχεται από το γραφίτη, μια από τις πολλές μορφές με τις οποίες βρίσκουμε τον άνθρακα στη φύση, και την κατάληξη -ένιο, που χρησιμοποιήθηκε από το Γερμανό φυσικό Hanns-Peter Boehm από το 1962 για να περιγράψει φύλλα άνθρακα πάχους ενός μορίου.



Η σημασία που μπορεί να έχει το γραφένιο σχετίζεται περισσότερο με τις πιθανές χρήσεις του: η δισδιάστατη φύση του το κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ηλεκτρικές μεταβολές και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σαν αισθητήρας, ακόμα και για αέρια. Στον τομέα της ηλεκτρονικής, οι ιδιότητες του γραφενίου το καθιστούν κατάλληλο για την κατασκευή ημιαγωγών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ενώ στη διαφανή μορφή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων που θα επικολλούνται στα παράθυρά μας, χωρίς να εμποδίζουν την ορατότητα.

Στο βίντεο, ο Δρ. Shintaro Sato, από τα Fujitsu Laboratories, εξηγεί πώς οι ιδιότητες του γραφενίου μπορούν να συνδυαστούν με ιδέες από την νανοτεχνολογία για να παράξουν τα υλικά μιας νέας εποχής.

openscience.gr