Recents in Beach

Τεχνολογία ασύρματης φόρτισης αυτοκινήτων

Όταν ακούμε όλοι για κάποιο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η μικρή τους αυτονομία και ο μεγάλος χρόνος πλήρους φόρτισής τους.
Το πρόβλημα αυτό έρχονται να επιλύσουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford, οι οποίοι εξελίσσουν ένα νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο...

τα αυτοκίνητα θα φορτίζουν ασύρματα από τους αυτοκινητοδρόμους. Η ασύρματη φόρτιση δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς χρησιμοποιείται ήδη από κάποιους σταθμούς προκειμένου οι μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να φορτίζονται χωρίς πρίζες και καλώδια.

Αυτό όμως που θέλουν να κάνουν οι ερευνητές, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από το ΜΙΤ, είναι να επινοήσουν έναν τρόπο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10 kw από απόσταση δύο μέτρων με τη μικρότερη δυνατή απώλεια. Έτσι σκοπεύουν να τοποθετήσουν συγκεκριμένους μηχανισμούς σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να εφοδιάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την απαραίτητη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο απόλυτος στόχος, που έχουν θέσει οι ίδιοι οι ερευνητές είναι η επίστρωση αυτοκινητοδρόμων με μηχανισμό ασύρματης μετάδοσης ενέργειας που θα επιτρέπει στα ηλεκτροκίνητα οχήματα να γεμίζουν τις μπαταρίες τους εν κινήσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια, του αναπληρωτή καθηγητή Shanhui Fan «Το όραμά μας είναι μια μέρα να οδηγείτε σε οποιονδήποτε αυτοκινητόδρομο και παράλληλα να φορτίζετε το αυτοκίνητό σας» Κάτι τέτοιο βεβαίως προϋποθέτει την ολοκληρωτική αναδιάρθρωση των οδικών δικτύων, αλλά τότε θα αποκτήσουν νόημα και τα ...τέλη κυκλοφορίας.

Προς το παρόν, όλα αυτά αποτελούν φιλόδοξα σχέδια, αποτυπωμένα σε υπολογιστικά μοντέλα, με τις πρώτες προσομοιώσεις ωστόσο να δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Εφόσον όλα πάνε καλά, μένει να διερευνηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτων, κινητών και στο ενδεχόμενο απομαγνητισμού πιστωτικών καρτών.

Όπως και να έχει σίγουρα το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό...

GreenCarCongress.com