Recents in Beach

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού από το «Δισκοπότηρο» της NASA

Τις πρώτες νέες εικόνες από την αθέατη πλευρά της Σελήνης έστειλε στη Γη η διαστημική αποστολή της NASA GRAIL (Δισκοπότηρο). Οι εικόνες λήφθηκαν στις 19 Ιανουαρίου από την κάμερα MoonKAM του "Ebb" (Άμπωτη) της μιας εκ των δυο διαστημοσυσκευών που φωτογραφίζουν το δορυφόρο του πλανήτη μας.
Η αποστολή GRAIL συνίσταται από δυο δίδυμες διαστημοσυσκευές που πρόσφατα ονομάστηκαν «Πλημμυρίδα» (flow) και «Άμπωτη» (ebb) καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με ειδικό φωτογραφικό εξοπλισμό.

Στο βίντεο, ο βόρειος πόλος της Σελήνης είναι ορατός στην κορυφή της οθόνης καθώς το σκάφος κινείται με κατεύθυνση το νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης.

Ένα από τα πρώτα εμφανή γεωλογικά χαρακτηριστικά είναι η Mare Orientale (Η Θάλασσα της Ανατολής) μια λεκάνης έκτασης 900 χιλιομέτρων που καλύπτει και τις δυο πλευρές του φεγγαριού. Το βίντεο τελειώνει με εικόνες από μια τραχιά έκταση που απέχει ελάχιστα από το σεληνιακό νότιο πόλο. Στα αριστερά του κέντρου, κοντά στο κάτω μέρος της οθόνης, φαίνεται ο κρατήρας Drygalski διαμέτρου 149 χιλιομέτρων με ένα διακριτικό σχήμα αστεριού στη μέση. Ο κρατήρας δημιουργήθηκε πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια από την πρόσκρουση αστεροειδούς στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι «Πλημμυρίδα» και «Άμπωτη» εκτοξεύτηκαν το Σεπτέμβριο του 2011 και κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, το διαστημικό δίδυμο καλείται να δώσει απαντήσεις σε μακροχρόνια ερωτήματά σχετικά με το φεγγάρι και να διαφωτίσει τους επιστήμονες για τον τρόπο σχηματισμού της Γης και των άλλων βραχωδών πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Δείτε εδώ από την ιστοσελίδα της NASA το βίντεο.