Λέξεις, νεολογισμοί και φράσεις που φέρνει η τεχνολογία στην καθημερινότητα μας. Μην αγχώνεσαι, σε έξι μήνες θα έχουν προκύψει κι άλλες, όπως μας ενημέρωσε το περιοδικό "Esquire".
Siri: Ένας ψηφιακός προσωπικός βοηθός που ενσωματώθηκε στο νέο λειτουργικό της Apple και υπόσχεται να λύσει τα χέρια των κατόχων του iPhone 4S. Η Siri υπακούει σε φωνητικές εντολές, απαντάει σε ερωτήσεις και σου υπενθυμίζει υποχρεώσεις και ραντεβού. Το πρόβλημα είναι ότι καταλαβαίνει μόνο αγγλικά και η ελληνική προφορά μας ενίοτε γεννά παρεξηγήσεις.
Ultrabook: Δεν είναι tablet, δεν είναι desktop replacement, δεν είναι net-book. Είναι τα «κάτι-σαν-MacBook-Air» φορητά που εξοπλίζονται με τους ειδικούς επεξεργαστές Intel και οφείλουν να μην ξεπερνούν το 1,4 κ. βάρους και τα 20 χλστ. πάχους.
Ice cream sandwich: Η νέα έκδοση Android συντηρεί το φετίχ της Google να δίνει «γλυκές» ονομασίες στα λειτουργικά της. Προηγήθηκαν τα Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb.
Windows 8: Το μεγάλο στοίχημα της Microsoft είναι να παντρέψει τα λειτουργικά των PCs, των tablets και των κινητών. Ε, τα Windows 8 είναι κάτι σαν αρραβώνας.
Resistive & capacitive οθόνες: Οι οθόνες αφής είναι είτε Resistive (λειτουργούν βάσει της πίεσης που τους ασκείς με το δάχτυλο ή με μια γραφίδα) είτε Capacitive (αντιλαμβάνονται τα αγγίγματα των χεριών σου). Φυσικά, η μαζική αποδοχή των δεύτερων οφείλεται στη χρηστικότητα και στις πολλές συμβατές εφαρμογές.
Thunderbolt: Η νέα θύρα σύνδεσης περιφερειακών είναι όσο γρήγορη υποδεικνύει το όνομά της. Αν αναρωτιέσαι τι προσφέρει μια σύνδεση 20 φορές ταχύτερη από τη USB, ρώτα τον εκτυπωτή σου ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αν δεν απαντήσουν, ρώτα τη Siri.
Digea: Προφανώς έχεις εμπεδώσει ότι είναι η κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών που φέρνει σταδιακά σε όλη την Ελλάδα ψηφιακό σήμα. Ήξερες, όμως, ότι το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «Digital» και «Gaia» (όπως λέμε «Γαία»); Χμμ...
Windows phone mango: Είναι η τελευταία έκδοση των Windows Phone. Φέρνει εκατοντάδες βελτιώσεις στο ντιζαϊνάτο λειτουργικό της Microsoft και ενσωματώνεται ήδη σε συσκευές όπως το HTC Radar και το Samsung Omnia W.
Active / passive 3d: Οι δύο όψεις του (ίδιου;) τρισδιάστατου νομίσματος. Η active τεχνολογία προσφέρει ακριβέστατη 3D απεικόνιση full HD ανάλυσης, αλλά η passive αναπτύσσεται ταχύτατα με όχημα το χαμηλό κόστος γυαλιών και τηλεοράσεων.
Apps
Με εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές εφαρμογές να κατακλύζουν τα διάφορα app stores, είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσεις αυτές που θα βρουν το δρόμο για το smartphone σου. Ξεχωρίζουμε τρεις ελληνικές...
Taxi beat: Μια πανέξυπνη ιδέα που σου επιτρέπει να καλείς ταξί μέσω της ειδικής εφαρμογής για iPhone και Android. Και όχι οποιοδήποτε ταξί, αλλά αυτό που εσύ επιλέγεις βάσει των αξιολογήσεων άλλων χρηστών.
4sqwifi: Η εφαρμογή για iPhone μέσω της οποίας οι χρήστες του δημοφιλούς δικτύου 4square μπορούν να εντοπίζουν μαγαζιά ή χώρους που παρέχουν Wi-Fi, αλλά και να πληροφορούνται το password εφόσον είναι κλειδωμένα.
Gipht.me: Μια ολόφρεσκη προσπάθεια με ελληνική καταγωγή και παγκόσμια εμβέλεια. Το gipht.me επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν interactive δώρα μεταξύ των smartphones τους επιλέγοντας υλικό από μια τεράστια βάση.
Αναδημοσίευση από το τεύχος Φεβρουαρίου Νο6 του περιοδικού ΄Esquire
.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!