Recents in Beach

Επιστήμη - Υγεία: Κοιμηθείτε με μέτρο για την υγεία της καρδιάς σας

Ο υπερβολικός αλλά και ο ανεπαρκής ύπνος βλάπτουν εξίσου την καρδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες και αυτοί που κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες το βράδυ κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ρόχιτ Αρόρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σικάγο, που παρουσίασαν τα σχετικά ευρήματα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην ίδια πόλη, ανέφεραν ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα. Από την άλλη, ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη και στεφανιαία νόσο, δηλαδή στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.


Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 3.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών, συσχετίζοντας τη διάρκεια του ύπνου τους με την κατάσταση της υγείας τους. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κοιμούνταν πολύ λίγο είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι, αντίθετα, κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες τη νύχτα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και 1,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν στεφανιαία νόσο.


Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ύπνου ισχύει ακόμη και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.


Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, διαβήτη, φλεγμονή, αύξηση στις ορμόνες του στρες, υψηλότερη αρτηριακή πίεση κ.ά. Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά, είναι λιγότερο σαφείς και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.


Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι γιατροί, ιδίως οι καρδιολόγοι, πρέπει να ρωτάνε τους ασθενείς τους σχετικά με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, ιδίως όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.


agelioforos.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!