Recents in Beach

Η Αρκτική ξεπέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή

Τα δορυφορικά στοιχεία ανατρέπουν όλες τις προβλέψεις: οι πάγοι δεν δείχνουν να ανακάμπτουν.


Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός θα πάψει σύντομα να είναι παγωμένος τα καλοκαίρια– πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξες ως τώρα προγνώσεις. Αυτό υποστηρίζει μια νέα και πολυαναμενόμενη μελέτη η οποία αναλύοντας όλα τα διαθέισμα δορυφορικά δεδομένα διαπίστωσε ότι την τελευταία πενταετία οι αρκτικοί πάγοι συρρικνώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα των ειδικών.


Ο βρετανός κλιματολόγος που τη διεξήγαγε υποστηρίζει ότι το σύστημα των μόνιμων πάγων της Αρκτικής έχει ξεπεράσει το «οριακό σημείο» του (tipping point) ακολουθώντας πλέον μια φθίνουσα πορεία προς την εξαφάνιση – τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες.


Χρονιά ορόσημο κρίνεται το 2007, το έτος κατά το οποίο είδαμε τους αρκτικούς πάγους να λιώνουν σε βαθμό ρεκόρ και το Βορειοδυτικό Πέρασμα να ανοίγει για πρώτη φορά ύστερα από έναν αιώνα.


Δεδομένα από το 1979
Ο Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Εξετερ εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ως προς τα διάφορα «οριακά σημεία» που θεωρούνται επικίνδυνα για το κλίμα του πλανήτη. Για να εξακριβώσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το σύστημα των αρκτικών πάγων μελέτησε ημέρα προς ημέρα όλα τα δορυφορικά δεδομένα για την παγοκάλυψη των βόρειων πολικών περιοχών από τότε που αυτά άρχισαν να συγκεντρώνονται, το 1979.


Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας τη μελέτη του στο συνέδριο «Η Γη υπό πίεση» (Earth Under Pressure) στο Λονδίνο, από το 2007 και μετά, η διαφορά της παγοκάλυψης ανάμεσα στη χειμερινή και τη θερινή περίοδο άρχισε να αυξάνεται, χωρίς τα αναμενόμενα δείγματα αποκατάστασης.


Συγκεκριμένα έγινε κατά ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν εξαιτίας του πρωτοφανούς βαθμού στον οποίο λιώνουν οι πάγοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπαν τα διάφορα μοντέλα που είχαν αναπτυχθεί.


Μεταβολή με μόνιμα αποτελέσματα
Το καλοκαίρι του 2007 η επιστημονική κοινότητα είχε θορυβηθεί επειδή διαπιστώθηκε ότι το λιώσιμο των πάγων είχε «χτυπήσει» ρεκόρ περιορίζοντας την παγοκάλυψη των αρκτικών περοχών στη μικρότερη έκταση που είχε καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Παρ’ όλα αυτά τα μοντέλα που ανέπτυσσαν οι ερευνητές με βάση τις θεωρίες για τη δυναμική των πάγων έδειχναν ότι αυτοί θα έπρεπε να ανακάμπτουν πλήρως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανεξάρτητα από την καλοκαιρινή τους συρρίκνωση.


Η μελέτη του κ. Λέντον ωστόσο δείχνει το αντίθετο. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους, η παγοκάλυψη της Αρκτικής δεν έχει ανακάμψει ποτέ ύστερα από το μέγιστο χαμηλό του 2007. «Το σύστημα έχει ξεπεράσει ένα οριακό σημείο» δήλωσε ο ερευνητής.


Αλλοι κλιματολόγοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη μελέτη, η οποία θα υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση, προτού είναι σε θέση να την εξετάσουν λεπτομερώς. Δήλωσαν ωστόσο ότι αν τα ευρήματά της επιβεβαιωθούν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα υπάρχοντα μοντέλα μας.


tovima.gr


.::TechNews... the e-magazine::. Γίνε μέλος στο 
Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!