Recents in Beach

Nέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την υπερθέρμανση

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει ανεβεί κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου από το 1900, επιβεβαιώνουν αναθεωρημένα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αναθεώρηση έγκειται στην προσθήκη δεδομένων από σχεδόν 500 μετεωρολογικούς σταθμούς - σε Αφρική, Καναδά και Ρωσία- που καλύπτουν την περίοδο από το 1850 έως σήμερα. Η σημαντικότερη τροποποίηση αφορά την αξιοποίηση περισσότερων δεδομένων από την Αρκτική, όπου η υπερθέρμανση είναι ιδιαίτερα αισθητή.


Τα δεδομένα της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου East Anglia, γνωστά και ως HadCRUT, είναι η μία από τις τρεις πηγές που χρησιμοποιούν στις μελέτες και στις προβλέψεις τους οι κλιματολόγοι. Αντλούν επίσης πληροφορίες από τα στοιχεία της NASA και του Οργανισμού Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (NOAA). Αυτή τη φορά, η υπηρεσία γνωστοποίησε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο σχεδόν των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη του σκανδάλου που έμεινε στην ιστορία ως "Climategate". Το 2009, επιστήμονες κατηγορήθηκαν ότι απέκρυψαν δεδομένα με τρόπο τέτοιο ώστε να φαίνεται ότι επαληθεύονται οι θεωρίες τους περί υπερθέρμανσης του πλανήτη.


«Η νέα μελέτη συνδυάζει τις τελευταίες και πιο περιεκτικές βάσεις δεδομένων παρατηρήσεων για τις θερμοκρασίες ξηράς και θαλάσσης με τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς έγιναν συγκεκριμένες μετρήσεις στη θάλασσα», εξηγεί ο ερευνητής της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κόλιν Μόρις. «Αυτός ο συνδυασμός μας δίνει μια σαφέστερη εικόνα όσων μας λένε τα ιστορικά αρχεία για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 161 χρόνια».


Η αναθεώρηση, που δημοσιεύεται στο Journal of Geophysical Research, κρίθηκε αναγκαία καθώς οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστα δεδομένα για τις αλλαγές στην Αρκτική. Τα νέα στοιχεία δεν μεταβάλλουν ούτε τη συνολική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας - κατά 0,75 βαθμούς από τις αρχές του περασμένου αιώνα ούτε και την τάση ανόδου των θερμοκρασιών. Επιβεβαιώνουν όμως μεταξύ άλλων ότι τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ είναι το 2010 και το 2005, όχι το 1998, όπως υποστήριζε αρχικά η υπηρεσία. Επιπλέον, μεταξύ 1998 και 2010, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,11 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,04 βαθμούς περισσότερο απ' όσο πίστευαν οι επιστήμονες.


naftemporiki.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!