Recents in Beach

Η NASA σχεδιάζει αποστολή στον Ήλιο

Το κύμα των «ηλιακών καταιγίδων» που χτυπά τον πλανήτη μας αυτές τις μέρες δεν είναι τόσο ισχυρό όσο κάποιοι ήθελαν να παρουσιάσουν, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι προβληματίζει τους αξιωματούχους της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στις ΗΠΑ.


Κάποιες εκθέσεις, μάλιστα, αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη δραστηριότητά τους θα μπορούσε να παρουσιάσει προβλήματα, για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.


Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι μία «ισχυρή» καταιγίδα από φορτισμένα σωματίδια θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε ηλεκτρικά δίκτυα στην πόλη, με αποτέλεσμα ακόμη και ματαίωση αγωνισμάτων.


Αυτή η προειδοποίηση έρχεται, καθώς ο ήλιος συνεχίζει να εκπέμπει τεράστια ποσά από φορτισμένα σωματίδια. Την Τρίτη, δύο ισχυρές εκρήξεις κατηγορίας X (υψηλότερη) προκάλεσαν τη δεύτερη ισχυρότερη καταιγίδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες στο Διαστημικό Κέντρο Πρόγνωσης Καιρού το οποίο λειτουργεί ως τμήμα της NOAA και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Πάντως, αν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ηλιακών καταιγίδων δεν ήταν και ιδιαίτερα σημαντικά, φαίνεται όμως πως η NASA έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση τους, καθώς οι υπολογισμοί των επιστημόνων αναφέρουν πως θα έχουμε ακόμη ισχυρότερες το επόμενο διάστημα.


Η NASA έχει, εδώ και καιρό, προγραμματίσει, για το 2018, την εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, με στόχο να πετάξει -όπως ο Ίκαρος- επικίνδυνα κοντά στον…. ήλιο και να αναζητήσει απαντήσεις σε θέματα που έχουν σχέση με το «βασιλιά» του γαλαξία μας.


Το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα επιστημονικά όργανα, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν οι επιστήμονες για πολλές δεκαετίες, όπως το γιατί το «στέμμα» του ήλιου -το ανώτερο μέρος της ατμόσφαιράς του δηλαδή- είναι κατά πολύ θερμότερο από την επιφάνειά του, αλλά και τι είναι αυτό που προκαλεί τους «ηλιακούς ανέμους», το ρεύμα αυτών των φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από το «ηλιακό στέμμα».


Οι επιστήμονες έχουν στείλει «ανιχνευτές» στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά ποτέ τόσο κοντά στην «καρδιά» του. Φτάνοντας σε απόσταση περίπου… 6 εκατομμύρια χιλιομέτρων από την επιφάνεια του ήλιου, το μη επανδρωμένο αυτό σκάφος θα υποστεί θερμοκρασίες 1426 βαθμών Κελσίου και θα δεχθεί 512 φορές πιο ισχυρό φως του ήλιου από αυτό που δέχονται διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Αναμένεται να κάνει την πρώτη του «προσέγγιση» σε αυτή την απόσταση το 2024 και, σίγουρα, οι επιστήμονες αναμένουν από αυτό να επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στο έργο τους.


The State Column, Los Angeles Times