Recents in Beach

Θα δούμε... τον "βράχο" με τα μάτια μας!!! (video)

Ένα βλήμα, κοσμικής προέλευσης αυτή τη φορά, ανεβάζει την ένταση στο εγγύς του πλανήτη μας διάστημα. Ένας αστεροειδής που εντόπισαν ερασιτέχνες αστρονόμοι λίγο αφότου είχε περάσει ξυστά από τη Γη, θα περάσει ακόμα πιο ξυστά τον επόμενο Φεβρουάριο. Τουλάχιστον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πέρασμα αυτό δεν θα αποτελέσει απειλή.


Ο αστεροειδής 2012 DA14, έχει μήκος περίπου πενήντα μέτρα και εντοπίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, λίγο αφότου είχε περάσει από το κοντινότερο σημείο προσέγγισης –γύρω στα 2,5 εκατομμύρια χλμ μακριά, ή εφτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Όμως, στις 15 Φεβρουαρίου 2013 θα περάσει σε απόσταση μόνο 24.000 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσει (με ιλιγγιώδη ταχύτητα) ανάμεσα στην επιφάνεια του πλανήτη και των δορυφόρων που κινούνται σε γεωσύγχρονη τροχιά (36.000 χλμ). Η απόσταση θεωρείται ασφαλής, αλλά ο ιπτάμενος βράχος (μεγάλος όσο μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο) θα περάσει αρκετά κοντά ώστε να γίνει ορατός με απλά κιάλια.


Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν πως ο 2012 DA14 περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 366 περίπου μέρες –δηλαδή το έτος του είναι μια μέρα μεγαλύτερο από το γήινο. Ο αστεροειδής διασταυρώνεται με την διαδρομή της Γης δυο φορές το χρόνο. Το πέρασμα του επόμενου Φεβρουαρίου θα χρησιμεύσει για τον καθορισμό του εάν η τροχιά του αστεροειδούς επηρεάζεται από την βαρυτική διελκυστίνδα Γης-Σελήνης. Η μάζα του 2012 DA14 ανέρχεται στους 120.000 τόνους (φανταστείτε ένα σουπερτάνκερ φορτωμένο πέτρες!). Θεωρείται πως ένα αντικείμενο παρομοίου μεγέθους προκάλεσε την (κατά πολλούς μυστηριώδη) έκρηξη στην Τουνγκούσκα το 1908, η οποία ισοπέδωσε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σιβηριανού δάσους (περίπου όσο ο νομός Φωκίδας).





.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!