Recents in Beach

Οι αφανείς μηχανικοί ήρωες της διαστημικής προσπάθειας (video)

Εδώ και δεκαετίες, δυο τροχοφόροι χαμάληδες-μαμούθ της NASA μετέφεραν υπομονετικά από το υπόστεγο συναρμολόγησης στις εξέδρες εκτόξευσης, τόσο τα διαστημικά λεωφορεία όσο και τους πανύψηλους πυραύλους Saturn 5 που έστειλαν ανθρώπους στη Σελήνη.


Πρόκειται για δυο τεράστιες ερπυστριοφόρες πλατφόρμες η κάθε μια από τις οποίες ζυγίζει (φορτωμένη) μέχρι 2.700 τόνους! Τα κολοσσιαία οχήματα κινούνται με δυο κινητήρες ντίζελ ισχύος 2.750 ίππων και έχουν χονδρικά διαστάσεις 40 επί 35 μέτρα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κάθε «πέταλο» κάθε μιας από τις ερπύστριες ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο!


Το κάθε τεράστιο όχημα διασχίζει την απόσταση των 5,6 χλμ από το Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων (VAB) μέχρι τις Εξέδρες 39 Α και Β με ταχύτητα 1,6 χλμ την ώρα φορτωμένο ή 3,2 χλμ την ώρα άδειο. Η απόσταση αυτή καλυπτόταν κατά μέσο όρο μέσα σε πέντε ώρες. Οι κολοσσοί κινούνταν πάνω σε ειδικούς δρόμους στρωμένους με κροκάλες από ποτάμια της Αλαμπάμα και του Τενεσή, οι οποίες είχαν μικρή τριβή για την αποφυγή δημιουργίας σπινθήρων.


Οι δυο ερπυστριοφόρες πλατφόρμες με τα παρατσούκλια Hans και Franz μπήκαν σε υπηρεσία το 1965 και μέχρι σήμερα έχουν καλύψει απόσταση μεγαλύτερη από 5.500 χλμ. Μετέφεραν πυραύλους Saturn IB και 5, υπηρέτησαν τα προγράμματα Apollo και Skylab και μετέφεραν και έξι διαστημικά λεωφορεία στις εξέδρες τους πραγματοποιώντας εκατοντάδες διαδρομές. Οι δυο γερο-πιστοί της NASA δεν φαίνεται ότι θα παροπλιστούν σύντομα. Θα εφοδιαστούν με δυο νέους κινητήρες ντίζελ και γεννήτριες ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το νέο πύραυλο βαριάς ανυψωτικής ικανότητας της NASA ο οποίος είναι υπό σχεδιασμό. Οι εργασίες αφαίρεσης των παλιών κινητήρων (που κατασκευάστηκαν το 1964) ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τον Ιούνιο.