Recents in Beach

Μάρτιος και Απρίλιος οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του πλανήτη Άρη δια γυμνού οφθαλμού (video)

Και ο δυνητικά επικίνδυνος διαστημικός βράχος μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί ακόμα και με ισχυρά τηλεσκόπια, όμως ένα άλλο, πολύ πιο γνωστό ουράνιο σώμα, αυτή την εποχή έχει την… τιμητική του. Πρόκειται για τον πλανήτη Άρη ο οποίος είναι πολύ εύκολα ορατός πλέον στο νυχτερινό ουρανό, ακόμα και σε εκείνο τον μεγάλων πόλεων που έχει μεταβληθεί σε γκρίζα «σούπα» από την έντονη φωτορρύπανση.


Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος του 2012 θα είναι οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του Άρη αφού ο πλανήτης βρίσκεται αυτό το διάστημα στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για φέτος. Για να δείτε τον Άρη, κοιτάξτε προς την ανατολή μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Σιγά-σιγά ο πλανήτης ανεβαίνει προς το ζενίθ και μερικές ώρες αργότερα είναι καλύτερα ορατός, και εύκολα διακριτός, αφού έχει χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Θεωρητικά, η καλύτερη μέρα (ή μάλλον νύχτα) για παρατήρηση του Άρη ήταν η περασμένη Δευτέρα, αφού το Σάββατο 3 Μαρτίου, ο πλανήτης βρέθηκε σε αντίθεση –δηλαδή η Γη βρισκόταν ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και στον Ήλιο, με τον Κόκκινο Πλανήτη να απέχει από μας κάτι παραπάνω από 62 εκατ. χλμ.


Οι παρατηρήσεις του Άρη είναι δύσκολες επειδή η απόσταση του πλανήτη από τη Γη εμφανίζει μεγάλη διακύμανση (χονδρικά από 50 έως 150 εκατ. χλμ) συνεπώς η φαινομενική διάμετρός του ποικίλλει. Η φετινή αντίθεση του Άρη μπορεί να τον κάνει να δεσπόζει στο νυχτερινό ουρανό, αλλά καλύτερη ευκαιρία για παρατήρηση θα υπάρξει το 2018, αφού τότε το φαινομενικό μέγεθος του πλανήτη θα είναι σχεδόν το διπλάσιο. Παρατηρώντας την κοκκινωπή φωτεινή κουκίδα στον ουρανό, σκεφτείτε ότι τη στιγμή αυτή ένα ανθρωποποίητο τροχοφόρο περιφέρεται στις παγωμένες κόκκινες ερήμους ενώ άλλα σκάφη περιφέρονται γύρω του μεταδίδοντας δεδομένα.