Recents in Beach

Φωτοβολταϊκά ανταγωνιστικά προς τον άνθρακα το 2020 «βλέπει» η McKinsey

Η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ανταγωνιστική προς τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια το 2020 εκτιμά η εταιρεία συμβούλων McKinsley σε έκθεσή της πάνω στις προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας.




Η έκθεση που τιτλοφορείται "Solar Power: Darkest before the Dawn" προβλέπει ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως μέχρι το 2020, παρά τη δραματική πτώση των εγγυημένων τιμών, την υπερπροσφορά εξοπλισμού και τις χρεωκοπίες σημαντικών εταιρειών του κλάδου.


Η επίτευξη χαμηλότερου κόστους παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα προέλθει από κλασσικούς παράγοντες: μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, απλοποίηση παραγωγικών διαδικασιών και καλύτερη αποδοτικότητα των πάνελ, χωρίς να απαιτούνται τεχνολογικά "άλματα" για κάτι τέτοιο.


Σύμφωνα με τη McKinsey η ισχύς της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως θα διπλασιασθεί τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, με το κόστος παραγωγης ενέργειας για ένα οικιακό σύστημα να διαμορφώνεται σε επίπεδα των 0,75 Ευρώ ανά Κιλοβατώρα ως το 2020.


H McKinsey δίνει μια αισιόδοξη "ματιά" για την εξέλιξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών, παρά τη σοβαρή κρίση που διέρχεται. Εκτιμά πως οι αναταράξεις είναι φυσιολογικές και πως τα φωτοβολταϊκά διέρχονται ένα στάδιο ωρίμανσης το οποίο θα οδηγήσει σε πιο "σταθερή αναπτυξιακή τροχιά μετά το 2015".


Το πόρισμα της McKinsey για επίτευξη "ισοτιμίας" δικτύου (grid parity) πριν το 2015 συνάδει με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (ΕPIA) το Σεπτέμβριο του 2011 και εκείνη του Bloomberg New Energy Finance στα τέλη του ίδιου έτους.


Η έκθεση τέλος υπογραμμίζει το ρόλο της ηλιακής ενέργειας στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών αιχμής σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία.


Η McKinsey εκτιμά πως η ισχύς της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 150 με 170 Μεγαβάτ ως το 2020 διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, "ηλεκτροδοτώντας εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά σε αγροτικές περιοχές και βελτιώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο".


econews.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!