Recents in Beach

Μεθάνιο από τους αρκτικούς ωκεανούς εντείνει την κλιματική αλλαγή

Μία νέα έρευνα προειδοποιεί για τη συμβολή του μεθανίου στο “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, καθώς ανακαλύφθηκε πως το αέριο αυτό διαρρέει στην ατμόσφαιρα σε μεγάλες ποσότητες και από τους αρκτικούς ωκεανούς.


Το μεθάνιο έχει υπολογιστεί ότι σε ένα χρονικό διάστημα 100 ετών είναι 20 φορές πιο ισχυρό στη δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας, και άρα την υπερθέρμανση του πλανήτη, από το διοξείδιο του άνθρακα.


Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Έρικ Κορτ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας και του Εργαστηρίου Αεροπροώθησης της NASA, έδειξε πως το μεθάνιο που βρίσκεται στα βάθη των ωκεανών βρίσκει τρόπους να διαφύγει στην ατμόσφαιρα μέσα από ρωγμές στους πάγους της


Ανταρκτικής, και κυρίως σε περιοχές που έχουν λιώσει οι πάγοι.
Σε προηγούμενες έρευνες, είχε εντοπιστεί διαροοή μεθανίου προς την ατμόσφαιρα και από θάλασσες της βόρειας Σιβηρίας, ωστόσο αυτό που σόκαρε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε περιοχές με μεγάλα ωκεάνια βάθη, όπως η Ανταρκτική, και που είναι καλυμμένες με πάγο. Ο επικεφαλής της έρευνας, Ε. Κορτ, εκτίμησε, μάλιστα, πως κατά μέσο όρο απελευθερώνονται 2 χιλιοστά μεθανίου ανά τ.μ. ωκεανού κάθε ημέρα.


Οι ερευνητές επισημαίνουν πως όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή και λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής τόσο θα αυξάνεται η διαρροή μεθανίου στην ατμόσφαιρα τροφοδοτώντας εκ νέου την ένταση της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.


greenbusiness.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!