Recents in Beach

Ηταν οι δεινόσαυροι υδρόβιοι;

Νέα θεωρία υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι ζούσαν μέσα στο νερό
Μια ακόμη θεωρία για τη ζωή των δεινοσαύρων πέφτει στο τραπέζι. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αλλά πραγματικά επαναστατική θεωρία η οποία αν επαληθευτεί θα αλλάξει άρδην τα όσα πιστεύουμε για τους δεινοσαύρους. Σύμφωνα με τη νέα θεωρία οι δεινόσαυροι ζούσαν τον περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό και στη στεριά έβγαιναν για μικρά χρονικά διαστήματα.


Τα μυστήρια
Ανάμεσα στα ερωτηματικά που υπάρχουν για τους δεινόσαυρους είναι το γιατί ορισμένοι από τους μεγαλύτερους, όπως ο T-Rex, που ζύγιζαν δεκάδες τόνους είχαν μόνο δύο πόδια ενώ σήμερα τα βαρύτερα ζώα όπως οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι έχουν τέσσερα. Τους ειδικούς προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι αν και έχουν βρεθεί πολλά αποτυπώματα ποδιών δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κανένα αποτύπωμα από ουρά δεινοσαύρου.


Η θεωρία
Η εξήγηση που δίνει σε αυτά τα ερωτηματικά ο Μπράϊαν Φορντ, κυτταρικός βιολόγος του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, είναι ότι οι δεινόσαυροι ζούσαν βασικά μέσα στο νερό. Oπως υποστηρίζει οι δεινόσαυροι επέλεγαν να ζουν μέσα σε ρηχές λίμνες το βάθος των οποίων ήταν από 5-10 μέτρα. Σύμφωνα με τον Φορντ οι δεινόσαυροι δεν στέκονταν απλά μέσα στο νερό αλλά κολυμπούσαν και σε αυτό τους βοηθούσε η μακρόστενη ουρά τους. Ο Φορντ υποστηρίζει ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο η ουρά των δεινοσαύρων είχε το συγκεκριμένο σχήμα και μήκος, ότι εξελίχθηκε δηλαδή ως «εργαλείο» κολύμβησης ενώ αντίθετα οι ουρές των ελεφάντων και των ρινόκερων είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος τους.


«Είμαι πεπεισμένος πλέον ότι οι δεινόσαυροι ήταν υδρόβια όντα. Η ουρά τους λειτουργούσε ως έλικα αλλά και ως πηδάλιο για να μπορούν οι δεινόσαυροι να κολυμπούν» υποστηρίζει ο Φορντ που δημοσίευσε τη θεωρία του στην επιθεώρηση Laboratory News.


Σύμφωνα με την νέα θεωρία οι δεινόσαυροι ζούσαν τον περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό και η ουρά τους εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να τους βοηθά να κολυμπούν


tovima.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!