Recents in Beach

Γυαλιά ψηφιακής προβολής από την Google! (video)

Συνδέονται με το Ίντερνετ και «βελτιώνουν» την πραγματικότητα


Η Google παρουσίασε τις έρευνές της πάνω σε μία νέα γενιά επαναστατικών γυαλιών που διασυνδέονται με το διαδίκτυο και έτσι «αναμιγνύουν» τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο για όσους τα φοράνε.





Το φιλόδοξο σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας, που ονομάζεται «Project Glass» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με φωτογραφίες και βίντεο στο κοινωνικό δίκτυό της Google+, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, επιβεβαίωσε τις φήμες ότι το ερευνητικό εργαστήριο «Google X» της εταιρείας «δουλεύει» πάνω σε μία νέα τεχνολογία γυαλιών, κάτι που ως τώρα επισήμως κρατείτο μυστικό.


Τα γυαλιά -που ακόμα δεν είναι σαφές πώς ακριβώς λειτουργούν- διαθέτουν κομψούς ασημένιους σκελετούς πάνω στους οποίους είναι προσαρμοσμένες μικροσκοπικές κάμερες και ειδικοί φακοί-οθόνες, που επιτρέπουν στον κάτοχο-χρήστη τους, καθώς περπατά, να δέχεται online πληροφορίες και ηλεκτρονικά μηνύματα, να κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο και να βλέπει βίντεο. Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα προβάλλονται πάνω στον ημιδιαφανή φακό-οθόνη και, με αυτό τον τρόπο, «επαυξάνουν» αυτό που ο χρήστης βλέπει στο πραγματικό οπτικό πεδίο γύρω του. Μάλιστα τα γυαλιά διαθέτουν και ενσωματωμένα μικρόφωνα που δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να τα ελέγχει μόνο με τη φωνή του.


Όταν ο χρήστης φορά και ενεργοποιεί τα «μαγικά» γυαλιά, αυτά εμφανίζουν στο οπτικό πεδίο του διάφορα εικονίδια με παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. το δελτίο καιρού ή οδηγίες προσανατολισμού στην πόλη μέσω του Google Maps. Μπορούν ακόμα να θυμίσουν στον χρήστη ότι έχει ένα ραντεβού ή να τον ενημερώσουν ότι ένας φίλος του έστειλε ένα μήνυμα.


Ακόμα, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, ο χρήστης μπορεί με τα γυαλιά του να τραβήξει φωτογραφία αυτού που βλέπει γύρω του ή να κάνει μια βιντεο-συνδιάσκεψη με άλλους χρήστες. Θα μπορούσε επίσης να ακούσει μουσική μέσα από τα γυαλιά του χωρίς, όπως φαίνεται, να βάλει καν ακουστικά. Οι δυνατότητες προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω των γυαλιών είναι προφανείς, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίζουν, με online βοήθεια, σε ποια ακριβώς καταστήματα βρίσκονται τα προϊόντα που θέλουν.


Η Google πάντως ξεκαθάρισε πως τα γυαλιά της, τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιούν μία παραλλαγή του δικού της λειτουργικού συστήματος Android, βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα αργήσουν να βγουν στην αγορά. Δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, ούτε ποια θα ήταν η τιμή των γυαλιών. Ο ερευνητές της εταιρείας κάλεσαν κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις προτάσεις και τα σχόλια του για τη νέα τεχνολογία, μέσω της σχετικής ιστοσελίδας στο δίκτυο Google+, ώστε αυτή να βελτιωθεί περαιτέρω.


Όμως η Google στην πορεία μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό. 'Αλλες εταιρείες, όπως η Apple, η Sony και η Microsoft, έχουν κατά καιρούς κάνει γνωστό ότι εξετάζουν ιδέες για τη δημιουργία μικροσκοπικών οθονών που θα προβάλουν ψηφιακό περιεχόμενο μπροστά στα μάτια των χρηστών.


kathimerini.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!