Recents in Beach

Δορυφόρο με φ/β στέλνει η NASA στο διάστημα

Την ανάπτυξη ενός τεράστιου δορυφόρου με σχήμα άνθους αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η NASA για τη συλλογή και εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στο διάστημα.


Ο δορυφόρος SPS-ALPHA είναι βιομιμητικός, δηλαδή είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί να μιμείται τη φύση και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει την ηλιακή ενέργεια και να την ακτινοβολεί πίσω στον πλανήτη Γη. Μπορεί η ιδέα να μοιάζει εξωπραγματική σε θεωρητικό επίπεδο όμως δεν θεωρείται ανεφάρμοστη. Εν αντιθέσει με τα επίγεια φωτοβολταϊκά που συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φωροβολταϊκά πάνελ στο διάστημα θα μπορούσαν να εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ηλίου ακατάπαυστα.


Από την άλλη πλευρά όμως το μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν είναι άλλο από το υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης της όπως επίσης και η μη τελειοποίηση του συστήματος ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Σύμφωνα όμως με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το εν λόγω έργο, τον Τζον Μάνκινς του Artemis Innovation Management Solutions, ο συγκεκριμένος δορυφόρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα.


Συγκεκριμένα ο Μάνκινς υποστηρίζει πως «τέτοια διαστημικά φωτοβολταϊκά θα είχαν τη δυνατότητα να στέλνουν δεκάδες χιλιάδες μεγαβάτ ενέργειας ασύρματα». Η NASA πάντως φαίνεται να αξιολογεί θετικά την ιδέα καθώς διαθέτει κονδύλια για την ανάπτυξή της και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευασθεί πρωτότυπα μικρής κλίμακας.






.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!