Recents in Beach

Αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Apple για τις τιμές των e-books

Αγωγή κατά της Apple και πέντε μεγάλων εκδοτικών οίκων υπέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους για εναρμονισμένες πρακτικές στην τιμολόγηση των ηλεκτρονικών βιβλίων.


Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, οι εναγόμενοι «συνωμότησαν» ώστε να καθορίζουν μόνοι τους τις τιμές λιανικής των e-books, αντί να αφήνουν στους λιανοπωλητές αυτή την απόφαση.


Η αγωγή στρέφεται κατά της Apple, η οποία πουλά ηλεκτρονικά βιβλία για τις συσκευές της μέσω της υπηρεσίας iBook, καθώς και των εκδοτικών οίκων Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon and Schuster και Penguin.


Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων πράγματι ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο από ό,τι οι πωλήσεις συμβατικών βιβλίων, στις οποίες οι εκδότες αποφασίζουν μόνο την τιμή χονδρικής και αφήνουν τα βιβλιοπωλεία να καθορίσουν τις τιμές στο ράφι.


Το ίδιο μοντέλο είχε υιοθετηθεί αρχικά και για τα ηλεκτρονικά βιβλία, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε για χάρη του «μοντέλου πρακτορείου», το οποίο λέγεται ότι προώθησε ο εκλιπών ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι εκδότες καθορίζουν την τιμή λιανικής και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο παίρνει ποσοστό 30%.


Αναλυτές σχολιάζουν ότι ένας βασικός λόγος για την υιοθέτηση αυτού του ανορθόδοξου μοντέλου ήταν η προστασία της Apple και των εκδοτών από την Amazon, η οποία προσφέρει δραστικές εκπτώσεις στα e-books για να προωθήσει τη συσκευή ανάγνωσης Kindle.


«Προκειμένου να υλοποιήσουν τη συνωμοσία τους, οι εναγόμενοι εκδότες συμμάχησαν με την εναγόμενη Apple, με την οποία μοιράζονταν το στόχο του να περιορίσουν τον ανταγωνισμό στις τιμές λιανικής για τα e-books» υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αγωγή.


Σύμφωνα με το BBC, ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Hachette, η HarperCollins και η Simon and Schuster έχουν ήδη προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.


Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένονται στη συνέντευξη Τύπου που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Newsroom ΔΟΛ


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!