Αιώνες τώρα υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ επιστημόνων και πιστών για το εάν το Άγιο Φως ανάβει θαυματουργικά ή με κάποιο τέχνασμα.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορες επιστημονικές και άλλες εξηγήσεις για την ανάφλεξη της λαμπάδας του Πατριάρχη που εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Είναι όμως δυνατόν να εξηγήσει κάποιος επιστημονικά (δηλαδή γήινα) ένα θαυματουργικό γεγονός που συμβαίνει επί αιώνες και ύστερα μάλιστα από αυστηρό έλεγχο;
To TechNews θα προσπαθήσει να παρουσιάσει και τις δυο πλευρές προσπαθώντας να δώσει φως σε ένα αιώνιο δίλημμα Επιστήμης - Πίστης.
Οι επικριτές του θαύματος
1. Το 1964 κληρικός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων αποκάλυψε: «Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως». Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».
2. Μια πιο σύγχρονη και επιστημονική εξήγηση αφορά μια αρχαία, απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνεται απί τους κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,σύμφωνα με την οποία τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φώσφορο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της αυτοανάφλεξης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι υποστηρικτές του "θαύματος" επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο φώσφορος ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα ωστόσο είναι γνωστό πως στη μέση ανατολή από την αρχαιότητα ακόμα, υπήρχαν ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες.
3. Ένας άλλος ισχυρισμός σχετικά με την αγιότητα της ελεύσεως του φωτός προκύπτει από το γεγονός ότι η φλόγα των 33 κεριών του δεν καίει εάν την αγγίξεις για μερικά δευτερόλεπτα. Αν και η φλόγα που δεν καίει χρησιμοποιείται συχνά από πλανόδιους μάγους και κομπάρσους σε τσίρκο, ως μη κανονική φλόγα, έχει δοθεί εξήγηση και σε αυτό. Είναι γνωστό, ότι η αυτοανέφλεξη του φωσφόρου δεν προκαλεί θερμότητα στην αρχή και η φλόγα είναι σχετικά ψυχρή. Έτσι εξηγείται επιστημονικά το φαινόμενο της ακαΐας. Κατά την καύση των 33 κεριών, παράγεται ισχυρό ανοδικό ρεύμα, και η φλόγα που δημιουργείται πάλλεται. Η παλλόμενη φλόγα σε συνδυασμό με το παλλόμενο χέρι δημιουργούν μια παροδική ανοχή του σώματος μας σε αυτήν, εφόσον δεν παρεμβάλλονται ουσίες ταχείας καύσης όπως πχ τρίχες.
Το πείραμα με τον φώσφορο
Το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός
Ένα γεγονός που θεωρείται θαυματουργικό δεν μπορεί να ερμηνευτεί από την Επιστήμη και με τη χρήση των γήινων ανθρώπινων διαστάσεων και μεγεθών. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο ένας άνθρωπος που πιστεύει στην ύπαρξη ενός θαύματος να ερμηνεύσει ή ακόμη περισσότερο να δεχτεί από κάποιον επιστήμονα οποιαδήποτε αληθοφανή έστω ερμηνεία του γεγονότος ως ανθρώπινο τέχνασμα.
Πέραν όμως από αυτό, υπάρχουν ατράνταχτα επιχειρήματα υπέρ της αλήθειας του θαύματος.
1. Ιστορικό γεγονός
Μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης έχει το προνόμιο και την εξουσία να βγάζει το Αγιο Φως. Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το Αγιο Φως αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Το 1549 μ.Χ. οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Αγιο Φως. Πράγματι ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν. Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το Αγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη. Ο Αγαρηνός Εμίρης παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον μιναρέ του τζαμίου που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό.
Ή κολόνα αυτή, ραϊσμένη μέχρι σήμερα, δείχνει τήν αλήθεια τής Ορθοδοξίας!
Μόλις είδε ο Εμίρης τα γεγονότα φώναξε "Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! 'Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν. Τον προσκυνώ ως Θεό μου".
Μετά από αυτή την ομολογία του πήδησε από τον μιναρέ, ή κατα μια άλλη πιο πιθανή εκδοχή, μαινόμενο πλήθος μουσουλμάνων ανέβηκαν και τον γκρέμισαν απο τον μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανο του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων.
2. Μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων
Εδώ και αιώνες επισκέπτονται αυτές τις μέρες χιλιάδες προσκυνητές για να ζήσουν από κοντά το θαύμα του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Το ότι διακατέχονται από δέος και βαθιά πίστη δεν μπορεί να διαψεύσει ή να αμφισβητήσει αυτό που βλέπουν με τα μάτια τους και έχουν καταγράψει και πολλά αυθεντικά video τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω.
Τα θαυμαστά γεγονότα κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός
(οι αστραπές δεν είναι φλας από φωτογραφικές μηχανές)
Πύρινη σφαίρα
Πέραν λοιπόν του γεγονότος της ανάφλεξης των 33 λαμπάδων του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τις ώρες εκείνες λαμβάνει χώρα ένα αναμφισβήτητα ανεξήγητο θαυμαστό γεγονός. Τεράστιες λάμψεις σε μορφή αστραπών κάνουν το σκοτάδι μέρα σε ολόκληρο τον Ναό χωρίς τη χρήση κάποιου εφέ ή κάποιων προβολέων. Ταυτόχρονα πάνω απ' τα κεφάλια των πιστών περιφέρονται πύρινες σφαίρες ανάβοντας θαυματουργά πολλές λαμπάδες πριν φτάσει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη.
3. Ακαΐα της φλόγας
Οι επιστήμονες που αμφισβητούν το Άγιο Φως, όπως παρατίθεται πιο πάνω, αναφέρουν περί τεχνάσματος με την αυτανάφλεξη του φωσφόρου που οδηγεί σε μη αίσθηση της φλόγας χαμηλής θερμοκρασίας για κάποια λεπτά, εκτός από κάποια εύφλεκτα υλικά όπως τρίχες, ρούχα κλπ. Ο αντίλογος εδώ είναι και πάλι οι μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι περνούν τη φλόγα πάνω από γενιάδες και μαλλιά χωρίς να αναφλέγονται (video)!
Ακαΐα της φλόγας
technolnews.blogspot.com
.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!