Recents in Beach

Φωτοβολταϊκά τζάμια από ελληνική επιχείρηση

Αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει από το παράθυρο και ταυτόχρονα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Τα διάφανα φωτοβολταϊκά πάνελ της εταιρίας Brite Solar, μίας από τις 21 φιναλίστ του πρώτου διαγωνισμού «η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν η Eurobank και ο ΣΕΒ, μπορούν να μπουν σε κάθε παράθυρο, επηρεάζοντας ελάχιστα την ορατότητα.


Ακόμα, επειδή μετατρέπουν το φως σε ενέργεια με μια ηλεκτροχημική διαδικασία, αντί της κλασσικής με τους ημιαγωγούς, παράγουν ενέργεια και από το εσωτερικό, τεχνητό φως. Και το καλύτερο; Καθώς τα υλικά που συνθέτουν τις φωτοευαίσθητες κυψέλες εναποτίθενται στο γυαλί μέσω εκτυπωτών ψεκασμού, τίποτα δεν σας εμποδίζει να διακοσμήσετε τα τζάμια σας με την αγαπημένη σας εικόνα, η οποία θα ομορφαίνει το χώρο σας και θα γεμίζει τις μπαταρίες σας – κυριολεκτικά και μεταφορικά!


Η Brite Solar είναι μέχρι στιγμής η μόνη εταιρία που, ενσωματώνοντας μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, μπορεί να παράγει διαφανείς ηλιακές κυψελίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράθυρα, ενταγμένα στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, διατηρώντας σταθερή απόδοση μεγάλης τάσης ή μεγάλου ρεύματος. Η τεχνολογία της εταιρίας, θα βοηθήσει στην κατασκευή κτιρίων, τα οποία θα παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν, είτε αποδίδοντάς την στο εθνικό δίκτυο, είτε καταναλώνοντάς την άμεσα. Και οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ: σκεφτείτε τις ηλιοροφές των αυτοκινήτων, τα θερμοκήπια ή ακόμα και τα ηχοπετάσματα που τοποθετούνται στο πλάι πολύβουων δρόμων: καθώς το κόστος των πρωτοποριακών αυτών πάνελ είναι συγκρίσιμο με αυτό των κοινών υαλοπινάκων, οι εφαρμογές τους είναι άπειρες!


Όσον αφορά το πότε θα μπορεί ο καθένας να βάλει φωτοβολταϊκά παράθυρα στο σπίτι του, ήδη, η εταιρία από την Πάτρα έχει κατοχυρώσει μια σειρά από πατέντες για την τεχνολογία της αυτή σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ και μεγάλες εταιρίες παραγωγής γυαλιού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μπει η ιδέα σε μαζική παραγωγή. Σύμφωνα με τον Δρ. Π. Λιανό, επιστημονικό διευθυντή της Brite Solar, το προϊόν τους βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάθεσή του στο εμπόριο!


Ο Δρ. Ηλίας Σταθάτος, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας, σημειώνει ότι «ο διαγωνισμός αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ καινοτόμου ιδέας και παραγωγής», συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία κρίσης και βράβευσης ήταν αξιοκρατική και διαυγής, καθώς προκρίθηκαν και βραβεύθηκαν ιδέες που είχαν σαν τελικό αποτέλεσμα ένα προϊόν» και προτείνοντας σε όσους «έχουν μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ιδέα που τυγχάνει πρακτικής εφαρμογής, να συμμετέχουν» στο δεύτερο διαγωνισμό.


Φέτος, ΣΕΒ και Eurobank διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το διαγωνισμό «η Ελλάδα Καινοτομεί!» ενώ η προθεσμία υποβολής συμμετοχής λήγει την 30η Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 17:00.


neaenergia.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!