Recents in Beach

Νέα τεχνολογία για έγκαιρη πρόγνωση ηφαιστειακής έκρηξης






Ραδιοπομπούς, ανθεκτικούς σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προσπαθούν να κατασκευάσουν οι επιστήμονες δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακή έκρηξη.
Οι συμβατικές ηλεκτρονικές συσκευές κατασκευάζονται από σιλικόνη, γεγονός που σημαίνει ότι στους 350βαθμούς κελσίου λιώνουν.
Τα νέα ηλεκτρονικά όμως...

κατασκευάζονται από καρβίδιο σιλικόνης, και θεωρητικά αντέχουν μέχρι τους 900 βαθμούς κεσίου.
Σε αυτή τη φάση οι ερευνητές επιχειρούν να φτιάξουν μια συσκευή, που σε μέγεθος δεν θα ξεπερνά το iPhone, και θα έχει ως κύριο συστατικό το καρβίδιο σιλικόνης.
Όταν κατασκευαστεί, οι επιστήμονες θα ρίξουν τη συσκευή σε μεγάλο βάθος στη γη ώστε να μετρήσουν τις μεταβολές στα βασικά ηφαιστειακά αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου.
Η συσκευή υποτίθεται ότι στέλνει στην επιφάνεια τα δεδομένα σε αληθινό χρόνο, παρέχοντας στους επιστήμονες χρήσιμες πληροφορίες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε όργανα που θα μας δώσουν ακριβή εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα σε ένα ηφαίστειο. Υπολογίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι ζουν στη σκιά ενός ηφαιστείου, αυτό δεν είναι ότι καλύτερο», τόνισε σε δηλώσεις του ο ερευνητής Alton Horsfall, φυσικός στο πανεπιστήμιο Newcastle.
«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο χρησιμοποιώντας τεχνολογία καρβίδιου σιλικόνης πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα ασύρματο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ικανό να συλλέγει και να μεταφέρει πληροφορίες από τα βάθη του ηφαιστείου», κατέληξε ο κ. Horsfall.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι ερευνητές είναι η τροφοδοσία των συσκευών, αφού οι μπαταρίες λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ όπως προαναφέρθηκε τα ηλεκτρονικά από καρβίδιο σιλικόνης αντέχουν μέχρι τους 900 βαθμούς κεσίου.
msnbc