Recents in Beach

Κίνα: Κυριαρχία και στην επιστήμη προσεχώς!

Μετά τη βιομηχανία και το εμπόριο, η Κίνα αναδεικνύεται σε παγκόσμια δύναμη και στην επιστήμη σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, έχοντας ήδη επταπλασιάσει την παραγωγή του επιστημονικού και ερευνητικού έργου της τα τελευταία 15 χρόνια.
Αν συνεχίσει μ' αυτό το ρυθμό, η κινεζική επιστημονική παραγωγή θα ξεπεράσει το 2013 ή ακόμα και νωρίτερα, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, της χώρας που εξακολουθεί να έχει τα σκήπτρα στο πεδίο παραγωγής επιστημονικής γνώσης. Σύμφωνα με μεγάλη, αναλυτική έκθεση της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, η χώρα που ανακάλυψε την πυρίτιδα, την πυξίδα και το χαρτί, πρόκειται να κάνει σύντομα μία θριαμβευτική επιστροφή στο παγκόσμιο στερέωμα της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Η έκθεση της βρετανικής ακαδημίας, υπό τον τίτλο “Γνώση, Δίκτυα και Έθνη” αποτυπώνει την πρόκληση που συνιστά η Κίνα για την παραδοσιακή κυριαρχία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας στον επιστημονικό στίβο.

Το 1996 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημοσιεύσει 292.513 επιστημονικές εργασίες, δέκα φορές περισσότερες από τις μόλις 25.474 της Κίνας, όμως το 2008 οι αμερικανικές εργασίες είχαν σημειώσει οριακή αύξηση, σε 316.317, όταν οι αντίστοιχες της Κίνας είχαν επταπλασιαστεί φθάνοντας τις 184.080! Προηγούμενες εκτιμήσεις υπέθεταν πως η επιστημονική παραγωγή της Κίνας θα ξεπερνούσε εκείνη των ΗΠΑ κάποια στιγμή μετά το 2020 αλλά υπό το φως των νέων στοιχείων αυτό προβλέπεται ότι θα γίνει λίαν συντόμως, σε δύο χρόνια ή ακόμα και νωρίτερα!

Σύμφωνα με τη μελέτη της βρετανικής ακαδημίας, στο διάστημα 1996-2008 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το ένα πέμπτο του μεριδίου τους στις δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών, η Ιαπωνία το 22% και η Ρωσία το 24%.

Στο ίδιο διάστημα συρρικνώθηκε επίσης η επιστημονική παραγωγή της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ βελτίωσαν τα αντίστοιχα μεγέθη τους η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία καθώς και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Η δαπάνες της Κίνας για την επιστημονική έρευνα αυξάνονται σταθερά κατά 20% από το 1999 και σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια ετησίως.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν τις “δραματικές”, όπως τις χαρακτηρίζουν, αλλαγές που συντελούνται στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη προειδοποιώντας ότι αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Παραδέχονται άλλωστε πως, εκτός από την φρενήρη ανάπτυξη της οικονομίας της, η αύξηση της επιστημονικής παραγωγής της Κίνας είναι μία ακόμη ένδειξη της ταχείας ανάδειξής της σε παγκόσμια δύναμη.

alfavita.gr