Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενσωματώνουν για πολλούς από εμάς την ελπίδα για ένα μέλλον δίχως τις περιβαλλοντικά επιζήμιες εκπομπές των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων. Στο μυαλό πολλών, η ηλεκτροκίνηση είναι μία σχετικά καινούργια βιομηχανία, στην πραγματικότητα όμως, η τεχνογνωσία για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων υπάρχει από τη δεκαετία του 1890!
Απόδειξη; Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο καινοτόμος αυτοκινητοβιομήχανος Χένρι Φορντ δώρισε στη σύζυγό του δύο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που είχαν αυτονομία μέχρι 33 χιλιόμετρα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον στο 2012, και η ηλεκτροκίνηση εξακολουθεί να αποτελεί την εξαίρεση στους δρόμους του κόσμου, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθούμε: ποιο είναι άραγε το μέλλον του ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πως, μολονότι έχουν πάμπολλους υποστηρικτές ανάμεσα στις διασημότητες του Hollywood, το κόστος παραγωγής τους παραμένει τόσο υψηλό ώστε είναι αδύνατο να πωληθούν στο μέσο αγοραστή χωρίς να είναι ζημιογόνα για τους κατασκευαστές τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Volt της Chevrolet, που τιμολογούμενο στα 40.000 δολάρια έχει «πετύχει» ανεμικές πωλήσεις, και στην αντίπερα όχθη το Fiat 500, που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fiat-Chrysler θα ζημιώσει την εταιρία κατά 10.000 δολάρια ανά όχημα που πωλείται.
Το υπέρογκο κόστος δεν αντισταθμίζεται καν από την τιμή της βενζίνης. Ένα λίτρο βενζίνης στοιχίζει περίπου 0,95 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας Lundberg Survey το κόστος θα έπρεπε να υπερδιπλασιαστεί ή ακόμα και να υπερτριπλασιαστεί προκειμένου γίνει ανταγωνιστική η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων.
Αυτή η εντυπωσιακή δυσαναλογία κόστους-αποτελέσματος είναι μία πραγματικότητα που, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, δύσκολα θα αλλάξει. Ηχηρή απόδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος αποτελεί η φαινομενική αποτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα να πετύχει την κυκλοφορία ενός εκατομμυρίου ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. έως το 2015. Η συγκεκριμένη πολιτική ενισχύθηκε από τη θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγής 7.500 δολαρίων για την αγορά κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρίας Lux Research ο πραγματικός αριθμός οχημάτων δεν θα υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα κύμα κακών ειδήσεων έχει περαιτέρω πλήξει την αβέβαιη προοπτική του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το πολυτελές Karma, μία από τις ναυαρχίδες της φημολογούμενης ηλεκτρικής επανάστασης, πρόσφατα «έμεινε» κατά τη διάρκεια δοκιμής από έναν από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς φορείς προστασίας καταναλωτών, ενώ πολλές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή μπαταριών για διάφορα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν το προσωπικό τους ή ακόμα και να κλείσουν. Το πλήγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως πολλές από αυτές τις εταιρίες είχαν λάβει γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις.
Προσθέτοντας μάλιστα αλάτι στις πληγές ηλεκτρο-κατασκευαστών, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν ακατάπαυστα να βελτιώνουν την αποδοτικότητα των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους, μετατρέποντας τους ηλεκτρικούς ανταγωνιστές τους σε... δεινόσαυρους προτού καν «εκκολαφθούνε».
Παρά τη «θαλασσοταραχή» όμως, οι υπέρμαχοι του ηλεκτρικού αυτοκινήτου αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα. Ενθαρρυμένοι δε από την επιτυχία υβριδικών αυτοκινήτων, προειδοποιούν πως είναι σοφότερο να βλέπουμε το δάσος παρά το δέντρο. «Ακολουθήστε τα χρήματα. Άνθρωποι επενδύουν τεράστια ποσά σε αυτή [την τεχνολογία]», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Doug Parks, επικεφαλής μηχανικός του Volt της General Motors. «Αυτή είναι μία συζήτηση με βάθος 10 ή 20 ετών και πουλάμε το Volt για μόνον ένα χρόνο».
skai.gr
.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!