Recents in Beach

Η κάμερα που βλέπει πίσω από τις γωνίες

Το MIT συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ανακαλύπτει τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε και κάνουμε πράγματα. Μία εκπληκτική εφεύρεση των επιστημόνων των εργαστηρίων του Massachusetts Institute of Technology επιτρέπει να λαμβάνουμε φωτογραφίες ακόμα και από αντικείμενα που δεν βρίσκονται μέσα στο οπτικό πεδίο του φακού της φωτογραφικής μηχανής, αλλά βρίσκονται πίσω από μία γωνία.


Το σύστημα των επιστημόνων του MIT χρησιμοποιείται για να αναπαράγει αναγνωρίσιμες 3D εικόνες μίας ξύλινης φιγούρας που βρίσκεται πίσω από μία επιφάνεια. Η λογική του, είναι αυτή του περισκοπίου που βρίσκουμε στα υποβρύχια. Αντί όμως να χρησιμοποιεί κάτοπτρα σε γωνία για να δρομολογήσει το φως, χρησιμοποιεί άλλες επιφάνειες, όπως τον τοίχο, μία πόρτα ή το πάτωμα, επιφάνειες που δεν θεωρούνται αντανακλαστικές.


Όπως θα δείτε και στο βίντεο, η αναπαραγωγή της τρισδιάστατης εικόνας της φιγούρας είναι ακόμα σε πρωτόλεια μορφή. Φανταστείτε όμως πως η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας πόσο θα βοηθήσει στην ιατρική, με την ενδοσκόπηση, ή σε έκτακτες περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη απεγκλωβισμού ατόμων από κάποιο φλεγόμενο κτίριο. Ή ακόμα και στην οδήγηση, όταν με την χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορείτε να βλέπετε σε μία οθόνη την κίνηση που έρχεται από κάποιο κάθετο δρόμο, χωρίς να χρειάζεται να βγείτε με το αυτοκίνητο στην διασταύρωση.





Το σύστημα αυτής της φωτογραφικής μηχανής, στέλνει δέσμες φωτός τόσο σύντομες που η διάρκειά τους μετριέται με 4κις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Η αποστολή των φωτεινών αυτών δεσμίδων σε μία επιφάνεια όπως ένας τοίχος, αντανακλάται στο υπόλοιπο δωμάτιο που δεν είναι στο οπτικό πεδίο ενός συμβατικού φακού και πέφτει πάνω σε τυχών αντικείμενα που υπάρχουν. Ένας αισθητήρας που λαμβάνει πίσω αυτές τις πολύ σύντομες δέσμες φωτός αντιλαμβάνεται το περίγραμμα των αντικειμένων που βρίσκονται στο δωμάτιο, έστω κι αν δεν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο της κάμερας. Ο αισθητήρας, έπειτα, αναπαράγει το σχήμα τους σε μία τρισδιάστατη φωτογραφία μέσα στην κάμερα.


Η τεχνολογία αυτού του τρόπου φωτογράφισης, έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να έρθει στα δικά μας χέρια, σε φωτογραφικές μηχανές. Έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να αναπαράγει πιστές εικόνες, όπως αυτές που έχουμε στις συμβατικές φωτογραφικές μηχανές μας. Οι επιστήμονες του MIT όμως, έκαναν την αρχή, οπότε, πολύ σύντομα, θα δούμε να αλλάζει εντελώς ο τρόπος που φωτογραφίζαμε μέχρι τώρα.


digitallife.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!