Το TechNews σας μεταφέρει μια πολύ εντυπωσιακή ανακάλυψη που βασίζεται στην καινοτόμο χρήση και εφαρμογή της Νανοτεχνολογίας που οδηγεί μια μικρή τοπική επιχείρηση να εξελίσσεται με τεράστιο ρυθμό ανάπτυξης!
Είναι παραδείγματα που πρέπει να μιμηθούμε και στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, την έρευνα, την Επιστήμη γενικότερα.
Πρόκειται λοιπόν για την εταιρεία Ross Nanotechnology LLC που έχει έδρα το Lancaster στην Pennsylvania των ΗΠΑ. Ξεκίνησε ως επιχείρηση το 1962 και σήμερα ελέγχει τέσσερα εργοστάσια.
Πριν από τρία χρόνια, η εταιρεία αναζητούσε έναν καλύτερο τρόπο να προστατεύσει και να μειώσει την διάβρωση χαλύβδινων προϊόντων.
Όταν δεν βρήκαν αυτό που ζητούσαν, άρχισαν να δουλεύουν για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα παράγουν μόνοι τους γι αυτό το σκοπό. Και τελικά πέφτουν επάνω σε ένα λείο προϊόν που θα τους οδηγούσε στην δημιουργία μιας νέας προοπτικής!
Αυτό το προϊόν ήταν το NeverWet. Ένα ρευστό με βάση τη σιλικόνη σε μορφή spray για τα ρούχα, κάνοντάς τα να απωθούν το νερό και βαρέα έλαια.
"Όταν αρχίσαμε να το εφαρμόζουμε, συνειδητοποιήσαμε ότι λύνει πολλά περισσότερα προβλήματα πέραν της μείωσης της διάβρωσης του χάλυβα", αναφέρει ο Andy Jones, επικεφαλής της νέας προσπάθειας.
O Jones είναι ο Πρόεδρος της Ross Nanotechnology και είναι επικεφαλής της ομάδας που διαμoρφώθηκε για την ανάπτυξη του NeverWet.
Αυτή τη στιγμή η Ross Nanotechnology απασχολεί 12 επιστήμονες, Χημικούς και Μηχανικούς. Οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα εργαστήριο που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή του Conestoga Valley.
Πέραν της καταπολέμησης της διάβρωσης, το NeverWet με σωματίδια σε νανοκλίμακα κρατά τα αντικείμενα καθαρά, στεγνά και προστατευμένα από βακτήρια.
Ο Jones αναφέρει πως μόλις ανακάλυψαν το επίστρωμα που εφαρμόζεται σε μέταλλα, δημιούργησαν τις κατάλληλες (διαφορετικές) ιδιότητες που οδηγούν το NeverWet να εφαρμόζεται καλύτερα και σε άλλες επιφάνειες,όπως ρούχα, παπούτσια, πλαστικά κ.ά. Μάλιστα, η εφαρμογή του σε εξοπλισμό κουζίνας, φούρνων κλπ όπως γάντια, τα προστατεύει και σε μεγάλες θερμοκρασίες.
"Οπουδήποτε δεν επιθυμείς τη διάβρωση, την υγρασία ή τον πάγο, είναι το κατάλληλο προϊόν", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jones. Και συνεχίζει: "...όσο σκέφτεσαι, βρίσκεις όλο και περισσότερες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί!".
Μερικές από τις εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι:
- Προστασία φούρνων από μολύνσεις και ανεπιθύμητα βακτήρια
- Τουαλέτες οικιακές ή κοινόχρηστων χώρων
- Πλακάκια
- Λευκοί πίνακες σχολείων
- Προστασία ηλεκτρονικών συσκευών από υγρασία και μολύνσεις
Ο Jones λέει χαρακτηριστικά: "Ψέκασα με το NeverWet το iPhone μου, το βύθισα μέσα σε νερό για 30 λεπτά και όταν το έβγαλα ήταν στεγνό και άθικτο".
Η Ross Nanotechnology δεν είναι η μόνη που εκτιμά τις δυνατότητες και τη χρησιμότητα του NeverWet. Τον περασμένο Ιούνιο, το NeverWet βραβεύθηκε ως το πολυτιμότερο προϊόν στο InventHelp's INPEX Trade Show στο Pittsburgh των ΗΠΑ. Επίσης, το NeverWet βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία "Επιστήμη".
Η επιχείρηση έχει ήδη προωθήσει το προϊόν σε επιχειρήσεις κατασκευής και μεταποίησης διάφορων υλικών εδώ και δυο χρόνια. Για να το καταφέρει όμως αυτό έπρεπε να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος δοκιμών από την κάθε εταιρεία πριν το αγοράσουν.
Ποιο είναι το μυστικό του NeverWet;
To NeverWet (για το οποίο εκκρεμούν 13 διπλώματα ευρεσιτεχνίας - πατέντες) δρα σαν το Scotchgard, ένα sprey για την προστασία χαλιών και άλλων επιφανειών που δημιουργεί μια πολύ μεγάλη συνδετική γωνία για νερό όταν πέσει πάνω σε μια επιφάνεια.
Εάν ένα σταγονίδιο νερού δημιουργηθεί ως μια τέλεια σφαίρα τότε η συνδετική γωνία είναι 180 μοίρες και το σταγονίδιο δεν διασπείρεται σε μια επιφάνεια αλά παραμένει σφαιρικό λόγω μεγάλης επιφανειακής τάσης που αναπτύσσεται. Η γωνία αυτή άρα και η επιφανειακή τάση εξαρτώνται από την επιφάνεια επαφής.
Το ανθρώπινο δέρμα παρέχει συνδετική γωνία μεταξύ 75 και 90 μοίρες. Το κερί που χρησιμοποιείται για την επιφάνεια του αυτοκινήτου παρέχει γωνία 95 μοιρών, ενώ το Scotchgard παρέχει γωνία 116 μοιρών.
Το NeverWet από την άλλη, παρέχει γωνία μεγαλύτερη των 165 μοιρών οδηγώντας έτσι τα σταγονίδια νερού να δημιουργούν σχεδόν τέλεια σφαίρα με αποτέλεσμα την απώθησή του από την προσπίπτουσα επιφάνεια.
Ο Μηχανικός Επιστήμης των Υλικών Vinod Sikka, διευθυντής του τομέα R&D (έρευνας και ανάπτυξης) της Ross Nanotechnology, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη του NeverWet όπως αναφέρει ο Jones.
O Sikka πέρασε προηγουμένως 34 χρόνια στο Εθνικό Εργαστήριο του Oak Ridge, όπου έγινε όπου έγινε Γενικός Διευθυντής της Τεχνολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης.
"Βέβαια το να κατέχεις ένα πρωτοποριακό καινοτόμο υλικό δεν μπορεί να εγγυηθεί και την εμπορική επιτυχία του. Είναι προκλητικό να μπαίνεις ξαφνικά μέσα στην αγορά επιστρωμάτων. Ο κόσμος άλλωστε για πολλά χρόνια χρησιμοποιεί παρόμοια προϊόντα που τα προμηθεύεται από ανάλογους προμηθευτές", τονίζει ο Jones. Εντούτοις, o Jones βλέπει τις δυνατότητες του νέου αυτού προϊόντος.
"Είναι πολύ νέο, και όσο σκέφτεσαι γύρω από αυτό ανακαλύπτεις πόσο ευπροσάρμοστη γίνεται και η τεχνολογία. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού!", κλείνει ο Πρόεδρος της Ross Technology.
To NeverWet θα κυκλοφορήσει στην αγορά για τους καταναλωτές μέσα στο 2012
technolnews.blogspot.com
.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!