Recents in Beach

Το πρώτο ρομπότ-μέδουσα που κινείται με υδρογόνο από το νερό (video)

Ρομπότ με μορφή μέδουσας, το οποίο θεωρείται κατάλληλο για υποθαλάσσιες έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης, δημιούργησαν Aμερικανοί ερευνητές. Τροφοδοτείται μάλιστα με υδρογόνο, γεγονός που του προσδίδει μεγάλη ενεργειακή αυτάρκεια.


Το ρομπότ, με την ονομασία Robojelly, είναι δημιούργημα του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (Virginia Tech), με επικεφαλής τον Γιόνας Ταντέσε.


Είναι κατασκευασμένο από διάφορά «έξυπνα» υλικά, που του επιτρέπουν να αλλάζει σχήμα στην πορεία, καθώς και από νανοσωλήνες άνθρακα. Μιμείται όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και τις φυσικές κινήσεις μιας μέδουσας, όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.


Η ενέργειά του προέρχεται από χημικές αντιδράσεις που γίνονται στην επιφάνειά του, όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, αξιοποιώντας το υδρογόνο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό.


Συγκεκριμένα, η πλατίνα στην επιφάνειά του ρομπότ αντιδρά με το οξυγόνο και το υδρογόνο του νερού και η θερμότητα που παράγεται, μεταφέρεται στους τεχνητούς μυς της «μέδουσας» ώστε να αλλάζει συνεχώς σχήμα και να κινείται. Είναι το πρώτο υποθαλάσσιο ρομπότ που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μπαταρίες ή άλλη πηγή ενέργειας πέρα από το νερό που το περιβάλλει.


Προς το παρόν, το ρομπότ έχει δοκιμαστεί μόνο σε δεξαμενή νερού και χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις. Οι πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής μέδουσας είναι ποικίλες και είναι ενδεικτικό ότι η σχετική έρευνα χρηματοδοτείται και από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.



protothema.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!