Recents in Beach

Νανοτεχνολογία: Ευοίωνες προοπτικές για μικρές επιχειρήσεις

Μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της νανοτεχνολογίας, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αλλά και την παραγόμενη γνώση από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία για έξοδο από την κρίση.


Περισσότερες από 15 ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει τη λεγόμενη συστάδα (cluster), μια κοινοπραξία πολλά υποσχόμενη.


Άλλες 40 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο Reinforce Organic Electronics Research Potential in Makedonia (RoleMak), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με προϋπολογισμό 2,74 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από το ΑΠΘ, συγκεκριμένα από το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα από οργανικά ηλεκτρονικά, όπως είναι τα έξυπνα υφάσματα, νέας γενιάς φωτοβολταϊκά και νανοϊατρικά υλικά. «Η αγορά των νανοτεχνολογικών προϊόντων μέχρι το 2015 αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπεράσει τα 1,1 τρισ. δολάρια», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Λογοθετίδης, παρουσιάζοντας το RoleMak αλλά και το διεθνές συνέδριο «Nanotexnology 2012», που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 900 επιστήμονες.


Η ελληνική κοινοπραξία έχει αναπτύξει δραστηριότητα πάνω στα οργανικά υλικά (organic electronics), τα οποία έχουν μπει στη ζωή μας μέσα από μια σειρά νέων προϊόντων, όπως είναι οι εύκαμπτες οθόνες τηλεοράσεων και κινητών, τα έξυπνα υφάσματα και το ηλεκτρονικό χαρτί.


Τα οργανικά ηλεκτρονικά είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας, με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, οι οποίες αναμένονται να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. ευρώ το 2022. Η τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών, αναφέρουν οι επιστήμονες, παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία του πυριτίου. Έτσι εμφανίζονται νέα πεδία εφαρμογών που αναμένεται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας-ενημέρωσης, παραγωγής ενέργειας, φωτισμού κ.ά.


Ο χαμένος πλούτος
Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Γι’ αυτό και ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό Γιώργος Χατζηϊωάννου δήλωσε πως «θέλουμε έξυπνους εμπόρους για να συνεργαστούν μαζί μας, ώστε να φέρουμε πίσω τον χαμένο πλούτο της Ελλάδας. Παράγουμε γνώση και πατέντες, αλλά δεν την αξιοποιούμε εμπορικά. Δεν φτιάχνουμε προϊόντα, με αποτέλεσμα να μας κοροϊδεύουν οι Ασιάτες γι’ αυτό».


Σύμφωνα με τον κ. Χατζηϊωάννου, οι μικρές καινοτόμες νανοεπιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μέλλον της Ελλάδας.


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo AE Πάρις Μαυρίδης μίλησε για την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να φιλοξενήσει το συνέδριο νανοτεχνολογίας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»: «Στηρίζουμε την εκπαίδευση και βοηθάμε στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, το συνέδριο δίνει και μια υπεραξία στην πόλη, αφού θα έρθουν εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο».


Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, πραγματοποιούνται από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου το 6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, από τις 2-5 Ιουλίου το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών και από τις 3-6 Ιουλίου το 9ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών. Για δεύτερη χρονιά, εξάλλου, θα οργανωθεί διεθνής έκθεση νανοτεχνολογικών προϊόντων, όπου θα αναδειχθούν όλα τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα.


makthes.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!