Recents in Beach

Η επιστήμη μετέτρεψε δερματικά κύτταρα σε… καρδιά

Ζωή από την ζωή. Αυτή είναι η μαγεία της επιστήμης. Όπως το να παίρνει κύτταρα από το δέρμα μας και να τα μετατρέπει σε υγιές ιστό που χτυπά στην καρδιά μας. Αυτό κατάφερε μια ερευνητική ομάδα από την Haifa του Ισραήλ, που ασχολήθηκε με τα δερματικά κύτταρα ασθενών που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα, μεταμορφώνοντάς τα σε καρδιακό ιστό, υγιή και σε πλήρη λειτουργία. Η ελπίδα είναι πως, όταν τελειοποιηθεί αυτή η μέθοδος, ίσως η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας να μην βρίσκεται πολύ μακριά.


Η επιστημονική ομάδα δήλωσε πως χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια πειραμάτων για να τελειοποιηθεί η μέθοδος, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης προσπάθειας δείχνουν τον δρόμο προς τον «αναπρογραμματισμό» των κυττάρων των ασθενών, ώστε να θεραπεύονται οι ασθενείς καρδιές τους.


«Αποδείξαμε πως είναι δυνατό να πάρουμε δερματικά κύτταρα από έναν ηλικιωμένο ασθενή σε προχωρημένη κατάσταση καρδιακής ανεπάρκειας και να καταλήξουμε με τα ίδια του τα κύτταρα να «πάλλονται» σε έναν εργαστηριακό δίσκο, υγιή και νεανικά – στην κατάσταση που θα ήταν τα καρδιακά του κύτταρα την ημέρα της γέννησής του», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Lior Gepstein.


Οι ερευνητές εικάζουν ότι εντός της επόμενης δεκαετίας θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις κλινικές δοκιμές της θεραπείας, δίνοντας έτσι ελπίδα σε πολλούς ασθενείς – η καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για τον οργανισμό, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, όλο και περισσότεροι ασθενείς επιζούν μετά από μια καρδιακή προσβολή. Σήμερα, όσοι πάσχουν από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ή μεταμόσχευση.


Η μέθοδος
Υπάρχουν δύο ειδών βλαστοκύτταρα: Αυτά που προέρχονται από έμβρυα και αυτά που αποτελούν «αναπρογραμματισμένα» κύτταρα από το σώμα μας, που ονομάζονται hiPSCs, όπως ακριβώς αυτά της συγκεκριμένης περίπτωσης.


Η ομάδα του Gepstein έλαβε κύτταρα από το δέρμα δύο ανδρών με καρδιακή ανεπάρκεια – 51 και 61 ετών αντίστοιχα- και τα μετέτρεψε σε παλλόμενο καρδιακό ιστό, προσθέτοντας σε αυτά τρία γονίδια και ένα μόριο οξέως στον πυρήνα τους. Τα βλαστοκύτταρα που προέκυψαν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν σε κύτταρα καρδιακού μυ, χωρίς καμία διαφορά μάλιστα από αυτά που θα μπορούσαν να προκύψαν από νέους, υγιείς ανθρώπους.


Στην συνέχεια οι επιστήμονες ανέπτυξαν αυτά τα καρδιακά κύτταρα σε ιστό, τον οποίο δημιούργησαν στο εργαστήριο, τοποθετώντας τον μαζί με κανονικό καρδιακό ιστό. «Μέσα σε 24 με 48 ώρες, τα δύο είδη ιστού χτυπούσαν μαζί», δήλωσαν. Στο τελικό στάδιο του πειράματος, οι ιστοί τοποθετήθηκαν σε καρδιές ποντικιών, στις οποίες οι μελετητές εντόπισαν άμεση προσαρμογή στο νέο «υλικό».


Reuters


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!