Recents in Beach

Αποστολή της NASA για αναζήτηση εξωγήινων στον Άρη! (video-NASA)

Το διαστημόπλοιο «Κιουριόσιτι» (Περιέργεια) ετοιμάζεται για το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του στο ηλιακό μας σύστημα. Σχεδόν εννέα μήνες μετά την εκτόξευσή του από τη Φλόριδα, το όχημα της NASA θα φτάσει στον Aρη σε λίγες ημέρες για να αναζητήσει ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης: εξωγήινη ζωή.


Το όχημα θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα. Για τα επόμενα επτά λεπτά οι επιστήμονες της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας θα κρατούν την ανάσα τους, καθώς όλα θα πρέπει να πάνε στην εντέλεια ώστε το «Κιουριόσιτι» να προσεδαφιστεί στον κρατήρα Γκέιλ, που έχει διάμετρο 155 χιλιομέτρων.


Το διαστημόπλοιο είναι το πιο εξειδικευμένο και υπερσύγχρονο επιστημονικό εργαστήριο που έχει σταλεί ποτέ στο Διάστημα. Ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από εννέα μήνες από την Αμερική, αφού εργάστηκαν γι’ αυτό 5.000 άνθρωποι σε 37 Πολιτείες για 10 χρόνια.


Η προσεδάφιση είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του εγχειρήματος λόγω της δυσκολίας του εδάφους. Για να καταφέρει να αγγίξει το έδαφος το διαστημόπλοιο θα πρέπει να μειώσει την ταχύτητά του από τα 21.000 χλμ. την ώρα στα 2,7 χλμ. την ώρα. Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιεί 76 προωστικές συσκευές, ειδικά σκοινιά, και το μεγαλύτερο εξειδικευμένο αλεξίπτωτο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Η προσεδάφισή του θα γίνει με εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο και χωρίς δυνατότητα ελέγχου από τη Γη. 


Το γιγαντιαίο αλεξίπτωτο θα μειώσει την ταχύτητα καθόδου, ώσπου το τροχοφόρο όχημα να φτάσει να αιωρείται σε απόσταση 20 μέτρων από το έδαφος. Τότε θα απορριφθεί το ασπίδιο-κάλυμμα και θα απελευθερωθεί πυραυλικός γερανός βάρους ενός τόνου από τον οποίο το όχημα θα αφεθεί στο έδαφος με τη βοήθεια νάιλον καλωδίων.


Έπειτα από δύο δευτερόλεπτα, ελεγχόμενες εκρήξεις θα κόψουν τα καλώδια και θα εκτοξευθεί με τους πυραύλους του μακριά, για να συντριβεί στο έδαφος χωρίς να κινδυνεύσει το όχημα.


Αν το παραμικρό πάει στραβά, 10 χρόνια δουλειάς και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στράφι. «Αυτά τα επτά λεπτά απαιτούνται τέλεια αλληλουχία γεγονότων, τέλεια χορογραφία και ο υπολογιστής θα λειτουργεί μόνος του», λέει ο μηχανικός της NASA Τομ Ριβελίνι. Γι’ αυτό και η ομάδα της NASA τα ονόμασε «τα επτά λεπτά του τρόμου».


Στόχος των επιστημόνων είναι να μάθουν αν στον Αρη υπάρχουν οργανικά υλικά, αμινοξέα και σάκχαρα, δηλαδή τα συστατικά από τα οποία δημιουργείται η ζωή. Ετσι, θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες στο έδαφος του Αρη μπορούν να στηρίξουν ζωντανούς οργανισμούς. «Αν τα βρούμε, θα έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι στο παρελθόν υπήρχε ζωή στον Αρη και ίσως υπάρχει ακόμα σε πρωτόγονη μορφή», εξηγεί ο Λούις Ντάρτνελ, αστροβιολόγος στο University College του Λονδίνου.


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!