Τον αναζητούσαν από το 2008 γνωρίζοντας ότι είναι σεβαστό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των χάκερ, ίσως ο καλύτερος στην πιάτσα της Ρωσίας. Οι ανά την υφήλιο εξειδικευμένοι στην παραβίαση ηλεκτρονικών συστημάτων - εξαιρετικοί γνώστες της πληροφορικής κλεισμένοι επί ώρες σε σκοτεινά δωμάτια ή υπεράνω υποψίας υπάλληλοι μεγάλων πολυεθνικών - τον γνώριζαν ως «Πρίγκιπα».
Εδώ και δέκα ημέρες, ο «Πρίγκιπας» έχει πρόσωπο και όνομα: ονομάζεται Ντμίτρι Ολέγκοβιτς Ζουμπάκχα, είναι 27 χρονών και κατάγεται από τη Μόσχα. Επιβαρημένος ήδη με ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για απάτη κατ' εξακολούθηση, κλοπή ευαίσθητου υλικού και παραβίαση του νόμου περί εταιρικής ασφάλειας, ο «Πρίγκιπας» χάκερ συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο. Για τους περισσότερους, είναι ένας άγνωστος. Για τους ειδικούς στη διαδικτυακή ασφάλεια είναι ένας μύθος.
Η σύλληψη του «Πρίγκιπα», για τη Μόσχα και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB), σηματοδοτεί το τέλος ενός εφιάλτη. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον παρακολουθούσε για περισσότερα από 4 χρόνια, ενώ τουλάχιστον δύο φορές ο «Πρίγκιπας» είχε καταφέρει να ξεφύγει από τους πράκτορες του FBI. Η είδηση για τη σύλληψή του μεταδόθηκε από ένα ρωσικό μπλογκ, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών. Μεταξύ των χάκερ υπάρχει σεβασμός και αλληλεγγύη, ένα είδος ομερτά. Υπάρχουν όμως και ανταγωνισμός, φθόνος και αντιπαλότητα. Το παραμικρό είναι αρκετό για να πέσει κάποιος στη δυσμένεια των υπολοίπων. Μια καταγγελία αρκεί για να μετατραπεί ο εντοπισμός ενός καταζητούμενου σε ζήτημα μερικών ωρών. Οπως φαίνεται, μια καταγγελία οδήγησε στη σύλληψη του «Πρίγκιπα».
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Πέρα από βάση των χάκερ όλου του κόσμου, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει μετατραπεί και σε αγαπημένο προορισμό παλιών και νέων ρώσων ολιγαρχών. Ο μεγάλος αριθμός ρωσικών επενδύσεων που πραγματοποιείται στο νησί, έχει ως αποτέλεσμα τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας. Οι επενδύσεις αυτές, πέρα από πλούτο, δημιουργούν και συντηρούν ένα δίκτυο συμμαχιών και αμοιβαίων υποχρεώσεων, συνεργασιών και ανταλλαγών πληροφοριών που αποσκοπεί στην απορρόφηση των κεφαλαίων που μεταφέρονται στην Κύπρο από Ρώσους, έτσι ώστε να μη φορολογηθούν. Το ίδιο δίκτυο φροντίζει να καταγγέλλει όποιον βάζει σε κίνδυνο τις «επενδύσεις» ή όποιον ξεπερνά τα όρια. Απ' ό,τι φαίνεται, τα όρια ο «Πρίγκιπας» τα είχε προ πολλού ξεπεράσει.
Ο Ντμίτρι Ολέγκοβιτς Ζουμπάκχα κατάφερε να εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε ιστότοπους παγκόσμιας εμβέλειας. Δύο φορές προκάλεσε πανικό στην Amazon. Η πρώτη φορά ήταν τον Μάιο του 2008. Για σχεδόν 5 ώρες, ο «Πρίγκιπας» είχε μπλοκάρει τον διακομιστή της εταιρείας, βομβαρδίζοντάς τον με πλήθος αιτημάτων εισόδου και με ταχύτητα 15 φορές υψηλότερη από την κανονική. Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 10.23 π.μ. και οι υπολογιστές της Amazon κατάφεραν να αποκρούσουν τον εισβολέα μόλις στις 14.55. Το ίδιο συμβάν επαναλήφθηκε έναν μήνα αργότερα, στις 9 Ιουνίου αλλά αυτήν τη φορά χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να διώξουν τον χάκερ ο οποίος μέσα σε αυτό το διάστημα είχε προλάβει να υποκλέψει τα στοιχεία 28 χιλιάδων πιστωτικών καρτών. Ο αμερικανικός κολοσσός τού Τζεφ Μπέζος αναγκάστηκε να ενημερώσει τους εγγεγραμμένους πελάτες του για το συγκεκριμένο συμβάν κι αυτοί πανικόβλητοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν. Η μείωση που σημειώθηκε στις πωλήσεις έφτασε το 50%. Η εκατομμυρίων δολαρίων ζημιά που προκλήθηκε ανάγκασε τις ασφαλιστικές εταιρείες να τη μετατρέψουν σε καταγγελία για ομοσπονδιακό αδίκημα.
Ανάλογες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στις ιστοσελίδες του eBay και του Priceline.
Ομως, οι ζημιές που προξένησε σε αυτά ο «Πρίγκιπας» ήταν περιορισμένες καθώς πλέον είχε μείνει μόνος του. Ο συνεργάτης του Σεργκέι Βικτόροβιτς Λογκάσοφ, είχε αρχίσει να ανησυχεί και αποφάσισε να αποτραβηχτεί. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν ο Λογκάσοφ αυτός που κάρφωσε τον «Πρίγκιπα». Οι αξιωματούχοι του FBI είχαν καταφέρει να τον εντοπίσουν. Αν αρνούνταν να συνεργαστεί μαζί τους, κινδύνευε να περάσει τα επόμενα 8 χρόνια της ζωής του στη φυλακή.
«Jjοker»
Αλλά ενδέχεται ο «Πρίγκιπας» να προδόθηκε και από την αλαζονεία του. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης που εξαπέλυσε στον ταξιδιωτικό ιστότοπο Priceline, τηλεφώνησε στην εταιρεία με σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση της κρίσης που ο ίδιος είχε προκαλέσει. Ολα μέσω Ιντερνετ. Η κωδική ονομασία που χρησιμοποιούσε ο «Πρίγκιπας» ήταν «Jjοker». Οι τεχνικοί της εταιρείας προσποιήθηκαν ότι ενδιαφέρονται. Κατάφεραν να τον κρατήσουν στη γραμμή τόσο όσο ήταν απαραίτητο ώστε να τον εντοπίσουν. Λίγο αργότερα, ο βασιλιάς των ρώσων χάκερ βρισκόταν στα χέρια των Αρχών. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του καθώς επιθυμούν να τον δικάσουν σε αμερικανικό δικαστήριο. Η Κύπρος εξετάζει το ζήτημα κοιτώντας όμως και προς τη Μόσχα. Η (διαπραγματευτική) αξία του «Πρίγκιπα» παραμένει ισχυρή.
tanea.gr
.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!